Wie is er niet dol op fruit? Fruit is verfrissend, lekker en boordevol voedingsstoffen.
Als je geen dag zonder een schaal met fruit kunt dan is het fruitdieet misschien iets voor jou!
Maar het dieet kent ook vele beperkingen waardoor het niet gemakkelijk is om te volgen.
In dit artikel ga je ontdekken of het fruitdieet voor jou de moeite waard is en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.
Of klik hier en ga direct voor een gezonder alternatief met 100% natuurlijke slowjuice sapjes.
Inhoud van dit artikel
Wat is het fruitdieet?
Het fruitdieet (ook bekend als fruitarisme of fruitarisch voedingspatroon) is een restrictief veganistisch dieet dat voornamelijk bestaat uit het eten van rauw fruit. Het fruitdieet sluit alle dierlijke producten uit, inclusief zuivelproducten.
Er zijn veel verschillende interpretaties van het fruitdieet, maar over het algemeen zullen volgers voornamelijk een plantaardig dieet eten.
Daarbij worden alle vlees of dierlijke producten weggelaten. Je zou het fruitdieet kunnen omschrijven als een soort rauw veganisme.
De belangrijkste verschillen zijn echter dat veganisten zoveel groenten, noten, zaden en plantaardige eiwitproducten mogen eten als ze willen. Fruitariërs moeten zich vooral aan rauw fruit houden.
Als je dit dieet volgt, kun je ook wat groenten, zaden en noten eten. Het gaat dan om natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Granen moeten worden vermeden.
Het fruitdieet is in populariteit de laatste jaren enorm gestegen met de opkomst van de raw food-beweging. Zoals de naam al zegt gaat het hier om voedsel dat rauw gegeten wordt.
Als je het fruitdieet volgt, hoeveel van je dagelijkse caloriebehoefte moet dan uit fruit bestaan? Hoewel er geen strikte regels zijn als je het fruit dieet wil volgen, wordt ongeveer 50-75% van calorieën uit fruit gehaald. De strengste fruitariërs gaan tot 90% en eten vrijwel alleen maar fruit.
Ga er goed voor zitten want ik ga je nu uitleggen hoe het fruitdieet precies in elkaar steekt:
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Hoe werkt het fruitdieet in de praktijk?
Zoals ik al eerder aangaf heeft het fruitdieet geen strikte eetregels om te volgen. Een fruitdieet bestaat voornamelijk uit het eten van rauw fruit en wordt vaak voor een week of langer gedaan.
Sommige mensen eten ook kleine hoeveelheden noten, zaden, granen en groenten Bij groenten kun je denken aan avocado’s, komkommer, olijven, paprika’s en tomaten.
Als je het fruitdieet wilt volgen, houd er dan rekening mee dat je moet stoppen met alcohol, cafeïne, dierlijke producten en bewerkt voedsel.
Op een fruitdieet zijn alle fruitsoorten toegestaan. Of je voor drie maaltijden per dag of vijf kleinere maaltijden per dag kiest is een persoonlijke keuze.
Het fruitdieet moedigt je aan om intuïtief te eten. Dat betekent eten als je honger hebt en tijdig stoppen als je vol zit. In principe staat het je dan ook vrij om onbeperkt fruit eten op het fruitdieet.
Behalve het eten van fruit is het belangrijk dat je de hele dag door voldoende water drinkt.
Er zijn verschillende manieren om het fruitdieet te volgen. Je kunt op een fruit gebaseerd dieet volgen en toch andere belangrijke voedselgroepen opnemen zoals volkoren granen en plantaardige eiwitten.
Zo’n aangepast fruitdieet kan er als volgt uitzien:
- 50% fruit
- 10% volkorengranen (haver, bulgur, quinoa, etc.)
- 20% groenten
- 20% plantaardige eiwitten
Probeer bij elke maaltijd een eiwitbron (zoals noten of zaden) op te nemen. Normaal gesproken krijg je het met fruitdieet extreem weinig calorieën binnen.
Het geeft je waarschijnlijk niet genoeg energie om te kunnen sporten. Als je merkt dat je hier last van hebt dan wordt het tijd om je calorie inname te verhogen om te voorkomen dat er lichamelijke reacties optreden (futloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, voortdurende honger, etc.)
Door niet te strikt te zijn met het fruitdieet is de kans minder groot dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgt.
Voordelen en nadelen van het fruitdieet
Het is nu tijd om de belangrijkste voordelen en nadelen te bespreken zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of dit dieet iets voor jou is.
Voordeel #1: goede bron van vitamines, mineralen en vezels
Fruit is een geweldige bron van vitamines, mineralen (antioxidanten) en andere voedingsstoffen.
De meeste fruitsoorten bevatten veel vitamine C (helpt de bloedvaten en tandvlees gezond te houden), kalium (essentieel om de bloeddruk gezond te houden) en foliumzuur (belangrijk bij het aanmaken van rode bloedcellen).
Daarnaast bevat fruit veel voedingsvezels. Vezels zijn belangrijk om het risico op hartaandoeningen te verminderen en constipatie (verstopping) te voorkomen. Ze zorgen ook voor een voller gevoel, waardoor je sneller afvalt.
Vezels bevorderen de spijsvertering waardoor je lijf onder andere de gifstoffen uit je lichaam sneller en beter kan verwijderen. En hoe meer ongezonde stoffen je uit je lichaam hebt, des beter je lijf gaat functioneren.
Fruit bevat ook niet alle vitamines, mineralen, macronutriënten en vetzuren die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Zelfs als je wat noten en groenten toevoegt, krijg je niet een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen dat nodig is voor de gezondheid.
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Voordeel #2: fruit ondersteunt gewichtsverlies
De meeste onderzoeken laten zien dat het eten van fruit niet dikmakend is. het omgekeerde is het geval: fruit lijkt juist in verband te staan met gewichtsverlies.
Grote observationele onderzoeken laten zien dat voldoende fruitconsumptie leidt tot een lager risico op overgewicht.
Onderzoekers volgden meer dan 18.000 vrouwen ouder dan 45 jaar voor een periode van bijna 16 jaar. Bij deze vrouwelijke deelnemers werd een hoge fruitinname in verband gebracht met een lager risico op overgewicht. Dit verband werd alleen bij fruit gevonden en niet bij groente (bron).
Als mensen te veel eten en hun dieet veel fruit bevat, kan dit mogelijk een probleem zijn. Er lijkt echter niets aan fruit te zijn dat specifiek bijdraagt aan gewichtstoename.
Voordeel #3: hogere fruitconsumptie vermindert de eetlust
Het eten van fruit in zijn natuurlijke en vaste vorm blijkt een groter effect te hebben op verzadigingsgevoel dan vloeibaar of gepureerd fruit.
Studies op dit gebied late zien dat het voedselvolume ook belangrijk is.
Onderzoeken tonen aan dat hele appels de eetlust meer onderdrukken dan vruchtensap, appelmoes en zelfs appelsap op basis van vezels (bron).
Voordeel #4: fruit eten leidt niet tot gewichtstoename
Er is geen limiet aan de hoeveelheid fruit die een fruitariër kan eten. Dat klinkt misschien vreemd, want zorgen al die fruitsuikers niet voor gewichtstoename?
Het antwoord is nee.
Uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken is gebleken dat het eten van fruit er niet voor zorgt dat je dikker wordt.
In een onderzoek uit 2011 werden twee diëten bestudeerd: het ene dieet was rijk aan fruit (tot wel 70 gram fructose per dag) en in het andere dieet werd weinig fructose genuttigd (niet meer dan 20 gram fructose per dag). Beide diëten waren caloriearm.
Hoewel beide diëten zorgden voor gewichtsverlies in de 6 weken dat het onderzoek duurde, zorgde het dieet met fructose voor meer gewichtsverlies dan het dieet dat weinig fructose bevatte.
Om precies te zijn verloren de deelnemers van het dieet met fruit meer dan 4 kg aan gewicht, terwijl de fructosearme groep ‘slechts’ 2,8 kg verloor (bron).
In fruit komen van nature suikers voor. Deze natuurlijke suikers worden fructose genoemd. Fructose is een suiker die door het lichaam langzamer wordt opgenomen dan bijvoorbeeld glucose, dit komt ook doordat vezels in fruit zorgen voor langzamere opnamen (bron).
Het is daarom geen probleem om fruit te eten, omdat ze de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier beïnvloeden als toegevoegde suikers.
Ga vooral voor de vruchten die van nature niet zoveel suikers bevatten:
- Blauwe bessen
- Appels
- Kiwi
- Bosbessen
- Sinaasappel
- Groene mango
De genoemde fruitsoorten zitten bovendien vol met vitaminen, mineralen en voedingsvezels waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Nadeel #1: in fruit zitten niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt
Een strikt veganistisch dieet kan een aanslag op je gezondheid zijn omdat je voedingsstoffen mist die niet in fruit voorkomen.
Voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, zink, B-vitamines en omega-3 vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam.
Heb je een tekort aan deze voedingsstoffen? Dan kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals:
- Vermoeidheid
- Zwakke botten
- Spierverlies
- Droge huid en broos haar
- Somberheid en depressie
Zoals je ziet is het fruitdieet is een van de meest beperkende diëten die er zijn. Alleen of voornamelijk fruit eten kan erg saai worden en kan leiden tot hunkering naar ander (ongezond) voedsel.
Nadeel #2: het is té eenzijdig
Degenen die strikt het fruitdieet volgen, zullen waarschijnlijk niet alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
Ooit gehoord van Steve Jobs? Waarschijnlijk wel.
Deze man was de oprichter van Apple en de bedenker van de iPhone. Van Steve Jobs is bekend dat hij regelmatig het fruitdieet volgde. Hij deed ook aan intermittent fasting, soms dagen of weken, en hij hield zich aan dit eetpatroon, zelfs toen zijn gezondheid achteruit ging.
In 2013 werd een film over Steve Jobs gemaakt. Ashton Kutcher portretteerde Steve Jobs in deze film.
Om volledig in zijn rol te komen volgde de acteur enkele weken het fruit dieet. Hij ontdekte al snel dat het negatieve effecten had op zijn gezondheid.
Zo at hij veel appels en wortelen en dronk hij veel wortelsap, zelfs tot het punt waarop hij ziek werd en naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Hij had een alvleesklierontsteking.
De alvleesklier is een klier die verantwoordelijk is voor het regelen van de bloedsuikerspiegel, en het vrijgeven van insuline en andere enzymen die helpen bij de vertering van voedsel).
Nadeel #3: risico op ernstig eiwittekort
Een van de grootste risico’s van het fruitdieet is een tekort aan eiwit.
Een fruitdieet bevat erg weinig eiwitten en essentiële vetzuren, die belangrijk zijn voor groei en herstel. Ook zijn deze voedingsstoffen noodzakelijke voor een goedwerkende afweersysteem en regulatie van hormonen.
Door een handjevol noten en zaden te eten zou je een eiwittekort misschien kunnen opvangen, maar waarschijnlijk is dit onvoldoende om spierverlies te voorkomen.
Een gebrek aan eiwitten kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet alleen spierverlies, maar ook bloedarmoede, een verzwakt immuunsysteem en problemen met de bloedvaten (wat weer hart- en vaatziekten als gevolg heeft).
Het beperken van je calorieën uit fruit tot 50% en het eten van voldoende eiwitten (zoals eiwitshakes of het eten van meer notensoorten), kan helpen om de potentiële voedingstekorten die kunnen ontstaan door het fruitdieet, in evenwicht te brengen.
Nadeel #4: tandbederf
Het hoge suikergehalte in fruit kan een risico vormen voor mensen met een slecht gebit.
Sommige fruitsoorten, zoals ananas en sinaasappels, zijn bijzonder zuur en kunnen het tandglazuur oplossen. Dit kan na verloop van tijd tot tandbederf leiden.
Ook het drinken van vruchtensappen kan het risico op het ontstaan gaatjes vergroten (bron). Spoelen met water na het eten van zure fruitsoorten kan helpen tanderosie te voorkomen. Met een fruitdieet wordt je gebit meer blootgesteld aan zuren dan wanneer je een gevarieerd eetpatroon zou volgen.
Je kunt het risico op tandbederf verminderen door twee keer per dag je tanden te poetsen. Na het eten van fruit kun je beter niet meteen je tanden poetsen omdat het zuur uit fruit je tandglazuur aantast. Het glazuur wordt na eten van fruit wat zachter. Het beste is daarom om je tanden een uur na het eten te poetsen.
Is het fruitdieet gezond of gevaarlijk?
Het volgen van het fruitdieet gedurende een paar dagen zou voor de meeste gezonde mensen geen ernstige problemen moeten veroorzaken.
Maar toch raad ik het af om het langdurig te volgen omdat het geen effectieve manier is om je lichaam te reinigen.
Er zijn echter mensen voor wie zelfs een kleine hoeveelheid fruit al problematisch kan zijn. Deze groep verdraagt de natuurlijke suikers uit fruit (fructose) niet. Bij deze mensen kan te veel fructose consumptie leiden tot darmklachten, waaronder buikklachten, diarree en een opgeblazen gevoel (bron).
Als je diabetes hebt dan brengt het eten van fruit een extra uitdaging met zich mee. Je mag namelijk maximaal 2 porties fruit per dag eten. Dat betekent dat dit dieet niet geschikt voor jou is.
Als je diabetes hebt is het sowieso belangrijk dat je fruit in zijn gehele, natuurlijke vorm opeet en kant-en-klare vruchtensappen vermijdt die je bloedsuikerspiegel laten pieken.
Het eten van voldoende vezels speelt een belangrijke rol bij het beheersen van diabetes. Bij bewerkte producten (zoals appelmoes en vruchtensappen) zijn de vezels verwijderd.
Ben je diabeet? Dan kun je het fruitdieet niet volgen omdat je maximaal 2 porties fruit per dag mag eten.
Kwetsbare groepen, waaronder ouderen, jongeren (jonger dan 18 jaar), mensen die medicijnen gebruiken en mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen moeten het fruitdieet vermijden. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Bij twijfel is het belangrijk dat je dit eerst overlegt met je huisarts voordat je begint met een radicale verandering in je dieet.
Ervaringen met het fruitdieet
Benieuwd naar de ervaringen van anderen met het fruitdieet? Een rondgang leert dat de reacties verschillend zijn als het gaat om dit fruitrijke eetpatroon:
Het fruit dieet? Dat leek me wel wat! Een vriendin van me had het fruit dieet geprobeerd en maakte me nieuwsgierig. Daarop besloot ik het fruit dieet als een zevendaagse detox te proberen. De eerste dagen voelde ik mij behoorlijk verzadigd door dit fruit dieet. Ik had gedurende de dag genoeg energie en geen honger tussen de fruitmaaltijden door. Tegelijkertijd voelde ik wel aanhoudend verlangen om iets anders te eten dan alleen maar fruit. De week heb ik volgehouden en ik raakte 1,2 kilo kwijt! Sommige mensen zeggen dat ze een hoger energieniveau hadden door het fruit dieet. Hier heb ik zelf weinig van gemerkt. – Pascalle
Nou, ik heb het geprobeerd en hoeveel fruit ik ook at, ik had binnen een twee uur weer honger. In de ochtend at ik een flinke watermeloen en voor de middag had ik weer honger. Dit aanhoudende hongergevoel was niet prettig. Maar het ergste voor mij was dat ik constant naar het toilet moest. Ik had flink last van een dunne waterige ontlasting. Daarom ben ik na 4 dagen gestopt… Ik vind fruit heerlijk om te eten als tussendoortje, maar wekenlang enkel fruit eten kan ik niemand aanraden. – Anneke
Afvallen met het fruitdieet: gezond of onzin?
Zelf ben ik een echte fruitliefhebber en zie fruit als snoepgoed van de natuur. Er is niets lekkerder dan jezelf trakteren op een gezonde traktatie met fruit.
Maar zelfs als fruitliefhebber raad ik het af om alleen maar op fruit te leven. Door volledig afhankelijk te zijn van fruit onthoud je het lichaam van gezonde vetten en eiwitten die essentieel zijn voor een goede gezondheid.
Ja, je zult er op korte termijn mee afvallen omdat je extreem weinig calorieën tot je neemt, maar je betaalt er wel een hoge prijs voor.
Het fruit dieet is feitelijk niets anders dan een crash dieet. Voeding gaat over het creëren van een gezonde balans. Dat geldt ook voor fruit.
Het menselijk lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig. Omdat het fruitdieet weinig calorieën en eiwitten bevat, is het gevaarlijk voor kinderen en tieners.
Als je het fruitdieet langdurig volgt dan kan je lichaam een tekort krijgen aan calcium, zink, ijzer, eiwitten, vitamine D, essentiële vetzuren en de meeste b-vitamines (met name vitamine B-12).
Een eetpatroon dat voornamelijk uit fruit bestaat kan niet de voedingsstoffen leveren die in een gevarieerd eetpatroon voorkomen. Het risico op ondervoeding is groot, ondanks dat je gezonde voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben.
Waarom wil je het fruitdieet volgen? Heb je erover nagedacht waarom je denkt dat dit restrictieve dieet misschien iets voor jou is?
Als je wilt afvallen dan kun je dit beter op een gezonde en duurzame manier aanpakken. Een crash dieet volgen op fruit leidt tot hongeraanvallen, onbedwingbare trek en een obsessie met voedsel.
Boost je gezondheid met 100% natuurlijke groente- en fruitsapjes
Het grootste deel van het gewicht dat je verliest is te wijten aan vochtverlies en spierverlies. Daarom is dit dieet ook geen langetermijnoplossing of gezonde levensstijl. Het is bovendien niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.
In dat geval kun je beter gezonde groentesapjes van HappyJuicy nuttigen die verrijkt zijn met superfoods, in combinatie met een koolhydraatarm dieet. Dit zijn sapjes vol seizoensgebonden groenten, fruit, kruiden en specerijen en verrijkt met superfoods!
Deze sapjes bevatten gemiddeld ongeveer 260 gram groente en fruit per flesje. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt en wanneer je een grote variatie aan groente wilt binnenkrijgen!
Klik hier om een 100% natuurlijke sapkuur van Happyjuicy uit te proberen met korting.
En met het koolhydraatarme dieet leg je de nadruk op onbewerkte en eiwitrijke voedingsmiddelen waarbij de minder voedzame soorten van koolhydraten zoveel mogelijk worden beperkt. Met een normaal koolhydraatarm dieet eet je gezond, mag je fruit zoveel eten als je wilt en zul je op een duurzame manier afvallen!
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt