846

9 Beste Methodes en Tips om je Lichaam te Ontzuren

Als de zuur-base evenwicht in je lichaam uit balans is dan treedt verzuring op.

Een verzuurd lichaam kan het moeilijker maken om gewicht te verliezen en geeft vaak symptomen als verkoudheid, infecties en een verzwakt immuunsysteem.

In dit artikel geef ik je alle handvatten die je nodig hebt om je lichaam te ontzuren en je leert hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Inhoud van dit artikel

Wat is ontzuren precies?

Heb je ooit gehoord van de verzuring van het lichaam? Het menselijk lichaam mag niet te zuur zijn. Het kan ook niet te basisch (alkalisch) zijn. Basisch is het tegenovergestelde van zuur.

Alles wat we eten en drinken heeft effect op onze pH-waarde (potentia Hydrogennii). De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam.

Deze numerieke schaal gaat van 0 tot 14, waarbij 0 volledig zuur is en 14 basisch (dit wordt ook wel alkalisch genoemd). Een pH-waarde van 7 wordt als neutraal beschouwd, wat bij zuiver drinkwater het geval is.

Illustratie van de een pH-schaal

Met de pH-waarde van het lichaam bedoelen we eigenlijk de pH-waarde van het bloed. Voor je gezondheid is het belangrijk dat de pH-waarde van het bloed in balans blijft.

De pH-waarde van het bloed van een gezond persoon ligt tussen de 7,35 en 7,45 (bron). De zuurgraad is afhankelijk van het aantal zure en basische stoffen in het bloed.

De pH-waarde van je lichaam is een maatstaf voor de zuurgraad of alkaliteit in je systeem (bron).

Waarom is het ontzuren van je lichaam belangrijk?

Veel mensen leiden aan verzuring. Zoals de naam al zegt heeft je lichaam te veel zuur in omloop.

Hoewel het waar is dat sommige gebieden (zoals de maag) in het lichaam zuur moeten zijn, moeten er ook gebieden basisch (alkalisch) zijn.

Normaliter zorgen er bepaalde processen van ons lichaam er zelf voor dat de pH-waarde in balans blijft.

Maar als we te veel voedingsmiddelen binnenkrijgen die zorgen voor de verzuring van ons lichaam, dan is ons lichaam niet meer in staat om zure afvalstoffen af te voeren.

Het gevolg?

Als de zuur-base-evenwicht (bloed) uit balans is, treedt verzuring op. Als reactie hierop moet je lichaam mineralen van elders in het lichaam halen om je pH-waarde te behouden. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Het grootste gevaar is dat veel mensen zich niet bewust zijn van een goed zuur-base evenwicht en welke gevolgen dit kan hebben voor de gezondheid (hierover later meer).

Wat zijn de symptomen van verzuring?

Er zijn symptomen van een slechte pH-balans in het lichaam om op te letten.

Een gezond lichaam zal er alles aan doen om de pH-waarde in balans te houden. Als het bloed te zuur is dan kan dat (ernstige) gevolgen hebben voor je gezondheid.

Wanneer je al een lange tijd ongezond leeft, dan is de kans groot dat je lichaam het vermogen verliest om zuren te reguleren. Hierdoor is het lichaam niet langer in staat om een gezonde pH-waarde van het bloed in stand te houden.

Als gevolg hiervan kunnen gezondheidsklachten in verschillende gradaties tot uiting komen:

 • Vermoeidheidsklachten
 • Slaapproblemen
 • Maagzuurklachten
 • Eczeem
 • Acne
 • Stijve gewrichten
 • Concentratieproblemen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Spierkrampen
 • Cellulitis

Ook ernstige symptomen kunnen optreden:

Meet de zuurgraad van je lichaam

Deze symptomen verschillen per persoon. Als je zeker wilt weten of je verzuurd bent, dan raad ik aan om de pH-waarde in je urine te meten door middel van teststrookjes die je bij de apotheek kunt kopen. Dit moet rond de 6,5 zijn.

Het is belangrijk om dit een aantal keren per dag te meten, gedurende vijf dagen. Waarom? Omdat de waarde in de urine kan variëren door het voedsel dat je in de loop van de dag tot je neemt.

Door het vijf dagen achter elkaar te testen krijg je een betrouwbaarder resultaat. Als het gemiddelde onder de waarde van 6,5 ligt, dan weet je dat je lichaam verzuurd is.

 9 tips om je lichaam te ontzuren en ontgiften

Tip #1: drink verse groentesap

Ongezonde voeding is een van de belangrijkste oorzaken van de verzuring van je lichaam. Verse, rauwe groentesapjes dragen bij aan een gezonde zuur-base evenwicht.

Met name groene bladgroenten (zoals bijv. boerenkool, spinazie, bleekselderij en peterselie) zijn rijk aan basische mineralen die een gezond zuur-base evenwicht ondersteunen.

In plaats van suikerrijke fruitsmoothies te drinken die voor verzuring zorgen kun je beter groentesapjes drinken.

De groentesapjes van HappyJuicy zijn minder zuur omdat ze voor minimaal 70% uit groenten bestaan en het lichaam helpen meer alkalisch te maken. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Helaas zijn de meeste sapjes in de supermarkt suikerrijk en bevatten ze vrijwel geen voedingsstoffen. De oplossing zijn 100% natuurlijke groentesapjes!

Happyjuicy groentesapjes op een kartonnen box

Je lichaam ontzuren met 100% natuurlijke  sapjes

Kies daarom voor de groentesapjes van HappyJuicy. Deze groentesapjes zitten boordevol belangrijke vitamines en mineralen die lichaam gezond en in balans houden.

De sapjes bevatten maar liefst 250 gram groente en fruit per flesje en zijn vrij van toegevoegde suikers, e-nummers en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Je krijgt niet alleen alle vitamines, mineralen en antioxidanten die je nodig hebt, maar groene sappen zijn ook krachtige ontgifters. Alle smaken bevatten minimaal één superfood.

Klik hier voor meer informatie en ondersteun je zuur-base evenwicht met onze 100% natuurlijke sapjes die lokaal zijn geteeld.

Maak er een gewoonte van om dagelijks een gezond groentesapje te drinken met ontgiftende kwaliteiten. Dit maakt je bloed alkalischer terwijl je tegelijkertijd je spijsvertering stimuleert en het risico op ontstekingen vermindert.

Naast het boosten van je gezondheid kan je deze gezonde sapjes ook gebruiken om af te vallen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een 5-Daagse Detox Sapkuur waarbij je door alleen gezonde sapjes te drinken minder calorieën tot je neemt en je als resultaat snel zult afvallen.

Tip #2: beperk zure voedingsmiddelen zoveel mogelijk

Je zou misschien denken dat de smaak van voedsel verraadt of iets zuur of alkalisch is. Dit is helaas niet het geval.

Als je iets leest over de pH-waarde van voeding, dan zegt dat iets over de zuurgraad van het voedsel zelf.

Het heeft te maken met het vermogen van een voedingsmiddel om waterstofatomen te binden en weer af te geven. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan alkalische zouten binden en neutraliseren zuren.

Welke voeding zorgt voor de verzuring van je lichaam?

Voedingsmiddelen die zuur, neutraal en basisch zijn

Het is aan te raden om onderstaande bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken vanwege hun hoge zuurbelasting op het lichaam:

 • Suikerrijke producten
 • Alcoholische dranken
 • Cafeïne dranken
 • Frisdranken
 • Bewerkte granen
 • Zoute voedingsmiddelen
 • Witmeelproducten (bloem, witte rijst)
 • Industriële toevoegingen (conserveermiddelen, bepaalde smaakversterkers, kleurstoffen)

Tip #3: ontzuren met gezonde voeding

Naast het drinken van gezonde groentesapjes is er nog meer voedsel dat wordt aanbevolen om je lichaam te ontzuren.

Welke voedingsmiddelen horen in een gezond alkalisch eetpatroon?

 • De meeste groenten
 • Fruit
 • Sojabonen
 • Peulbruchten
 • Sperziebonen
 • Bieten
 • Uien
 • Selderij
 • Zoete aardappel
 • Courgette
 • Rauwe spinazie
 • Noten
 • Quinoa
 • Boekweit
 • Tofu
 • Noten

Om verzuring van je lichaam te voorkomen is het belangrijk dat je dieet voor minimaal 70% uit alkalische voedingsmiddelen bestaat en 30% zure voedingsmiddelen.

Als je van jezelf weet dat je lichaam verzuurd is dan wil je deze voedingsmiddelen meer gaan eten. Voor het ontzuren van je lichaam is dit de beste voeding die je kunt eten.

Ontzuren met thee

Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water en groentesap te drinken. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen. Je kunt ook kruidenthee of groene thee drinken om de nieren te ondersteunen en reinigen.

Want het gezond houden van je nieren is belangrijk om de pH-waarde van het bloed in evenwicht te houden.

Tip #4: drink voldoende water

Deze tip klinkt misschien als een open deur… Maar je lichaam heeft voldoende vocht nodig om de zuren (en andere belastende toxische stoffen) uit het lichaam te spoelen.

Als je niet genoeg water drinkt, hebben de nieren niet de hoeveelheid vocht die ze nodig hebben om hun werk goed te doen.

Dat betekent dat je lichaam niet voldoende water heeft om toxische stoffen en afvalstoffen efficiënt af te voeren zoals het zou moeten.

Hoeveel water drinken is gezond? Het Voedingscentrum adviseert mensen om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dat is inclusief kruidenthee en groentesap.

Tip #5: maak gebruik van alkalische baden

Al honderden jaren staan ​​alkalische baden bekend om hun helende werking.

Ze bevatten zouten met veel mineralen, zoals calcium, magnesium en zwavelverbindingen, die in warmwaterbronnen voorkomen.

Je lichaam neemt de in het water opgeloste mineralen op via de huid.  Daarnaast is een alkalisch bad ook goed voor de gezondheid van de huid.

Tip #6: zorg voor een goede nachtrust

Wist je dat goed slapen een belangrijke rol speelt bij het ontzuren van je lichaam? Een gebrek aan slaap beïnvloedt je stofwisseling, lichaamsgewicht en hormonale balans.

Een tekort aan slaap is funest voor je insulinegevoeligheid. Het kan zelfs bijdragen aan het ontwikkelen van insulineresistentie (bron). Een chronisch slaaptekort geeft ook meer kans op overgewicht, zo blijkt uit onderzoek (bron).

Bovendien bevordert een goede nachtrust een gezonde pH door je stressrespons te verbeteren. Je bijnieren en schildklier spelen een belangrijke rol in hoe je lichaam reageert op stress.

Als je onvoldoende slaapt dan kan er een overmatige afscheiding van stresshormonen ontstaan door de bijnieren en de schildklier. Dit kan een zure toestand in je lichaam veroorzaken.

De meeste volwassenen hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig. Het aantal uren slaap dat je lichaam nodig heeft gaat ook omhoog als je de afgelopen nachten geen goede nachtrust hebt gehad.

Tip #7: zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Een van de beste manieren om toxische stoffen en afvalstoffen kwijt te raken is door meer te bewegen. Het helpt je lichaam ook te ontzuren.

Tijdens fysieke inspanning ademen we niet alleen intensiever, maar we zweten ook. Op die manier worden overtollige zuren via de huid uitgescheiden.

Actiever zijn en meer bewegen gedurende de dag (zoals traplopen, wandelen en fietsen) ondersteunt ook het ontgiftingsproces van het lichaam.

Hoe minder je beweegt, hoe meer gifstoffen en afvalstoffen zich in je lichaam ophopen en schade kunnen aanrichten.

Door te bewegen verbetert de bloedsomloop en worden cellen aangemoedigd om gifstoffen af te geven en ze naar de lever en nieren te transporteren voor verwijdering.

Onderzoek laat zien dat bij mensen met (extreem) overgewicht en obesitas veel meer gifstoffen zich in het lichaam ophopen (bron).

Een lage tot matige intensiteit helpt ook laaggradige ontstekingen in het lichaam te verminderen (bron).

Tip #8: verminder je stress

Als je ooit met langdurige stress te maken hebt gehad, dan weet je dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten.

Chronische stress kan leiden tot haaruitval, hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen slapeloosheid.

Stress kan ook de zuurproductie verhogen, wat de kans op symptomen van zure reflex verhoogt. Hoe beter je met stress omgaat, des te beter je zult voelen.

Tip #9: gebruik aanvullende supplementen

De belangrijkste voedingsstoffen in ons lichaam voor het in stand houden van het zuur-base evenwicht zijn bepaalde mineralen.

Een verzuurd lichaam kun je dan ook zien als een onbalans in de verhouding van mineralen.

Mineralen die alkaliserend werken, zoals calcium, zink en magnesium, dragen bij aan een gezonde zuurbalans. Het gebruik van alkaliserende voedingssupplementen en groentesapjes kunnen helpen om de balans te herstellen.

Hoelang duurt het ontzuren van je lichaam?

Hoelang het duurt om het lichaam te alkaliseren verschilt per persoon. Er is geen vaste tijdsduur voor omdat de ernst en oorzaak van een over verzuurd lichaam van persoon tot persoon verschilt.

Normaal gesproken zou je na enkele weken een verbetering van de pH-waarde van het bloed moeten zien.

Is ontzuren gevaarlijk?

Het ontzuren van je lichaam door gezonde en meer alkalische voedingsmiddelen te eten is niet gevaarlijk.

Een alkalisch voedingspatroon is vrij gezond en stimuleert een hoge inname van gezond plantaardig voedsel, terwijl (ultra) bewerkt voedsel zoveel mogelijk wordt beperkt.

Tot slot

Als je lichaam in een over verzuurde toestand is (d.w.z. vaker in een zure dan in een neutrale staat verkeert), dan neemt het risico op gezondheidsproblemen toe en wordt ook het afvallen bemoeilijkt.

We kunnen een oververzuurd lichaam weer in balans brengen door onze leefstijl te veranderen. Dit doe je door voldoende alkalische voedingsmiddelen te eten, ondersteund door lichaamsbeweging en voldoende slaap en het vermijden van stress.

Het verbeteren van je leefgewoonten zal helpen om de pH-waarde weer in balans te brengen en je immuunsysteem te versterken.

Onze tip voor jou: besteed speciale aandacht aan het drinken van 100% natuurlijke groentesapjes omdat die een gezond zuur-base evenwicht ondersteunen.

Klik hier voor verse groentesapjes die je dagelijks kunt drinken om je lichaam te ontzuren (nu met korting).

Door een lichte toevoeging van verse limoen en citroen zijn de sapjes van HappyJuicy wat frisser van smaak zonder zuur te worden en hebben ze een houdbaarheid in de koeling van 7 dagen. Bevroren sapjes zijn ten minste 6 maanden houdbaar.

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )