Simvastatine behoort tot de groep van de statines. Statines zijn medicijnen die het cholesterol verlagen.
Ze worden voorgeschreven bij een hoog cholesterol, bij hart- en vaatziekten of als er een groter risico op hart- en vaatziekten bestaat. Er is een groter risico op hart- en vaatziekten bij diabetes en een te hoge bloeddruk.
In dit artikel ga je leren hoe simvastatine werkt, wat de bijwerkingen zijn en hoe andere mensen denken over dit middel.
Een hoog cholesterol kan je ook zelf aanpakken met leefstijl aanpassingen. Hoe je dat doet leer je in dit artikel.
Inhoud van dit artikel
Wat is cholesterol?
Zonder cholesterol is het leven niet mogelijk. Het is een essentiële bouwstof voor ons lichaam. Het is een vetachtige stof die de basis vormt voor celmembranen, steroïdhormonen, vitamine D en gal.
Cholesterol wordt door het lichaam aangemaakt. Slechts een klein deel van ons cholesterol wordt via de voeding verkregen.
Het lichaam maakt cholesterol aan om inflammatie (laaggradige ontstekingen) in ons lichaam te bestrijden. Inflammatie ligt aan de basis van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, Alzheimer en nierfalen.
Een hoog cholesterol kan beschouwd worden als een risicomarker; indien het cholesterol hoog is dan is dit een teken dat er veel inflammatie in het lichaam is.
Ik zou zover willen gaan door te stellen dat een hoog cholesterol een indicator is van een ongezonde leefstijl.
Bij beschadigingen aan de vaatwanden volgt er een kleine ontstekingsreactie. Dit zorgt ervoor dat het herstelproces in gang wordt gezet. Het lichaam maakt cholesterol aan en dit cholesterol zet zich af tegen de beschadigde vaatwand om het te herstellen.
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Cholesterol en lipoproteïnen
Het is heel normaal dat er wat inflammatie in ons lichaam, hoe laaggradig ook. Er is dan ook altijd cholesterol in onze bloedbaan om de boel te herstellen.
Cholesterol is een vetachtige stof terwijl het bloed een waterachtige stof is. Cholesterol kan daardoor niet door het bloed getransporteerd worden, water en vet stoten elkaar af en kunnen niet in elkaar oplossen. Hier heeft het lichaam iets slims op bedacht.
Om het cholesterol door de bloedbaan te kunnen transporteren wordt het verpakt in lipoproteïnen. De vetten worden verpakt in kleine bolletjes die zijn opgebouwd uit proteïne en vetten.
Deze lipoproteïnen hebben verschillende afmetingen. De meeste bekende en beruchtste is LDL. LDL is een afkorting voor Low Density Lipoprotein. Deze vorm van lipoproteïne wordt het slechte cholesterol genoemd.
Deze kleine lipoproteïne bolletjes kunnen zich makkelijk hechten in de wanden van de slagaders en bloedvaten en kunnen dan plaque (aderverkalking) veroorzaken (bron). Aderverkalking verhoogt het risico op een beroerte of herseninfarct.
HDL is een afkorting voor High Density Lipoprotein en staat bekend als het goede cholesterol. Het wordt gezien als goede vorm van lipoproteïne omdat deze overtollig cholesterol van de vaatwanden kan halen en afvoeren (bron).
LDL verhoogt daarom het risico op hart- en vaatziekten terwijl HDL deze verlaagt. Als het bloed gemeten wordt op cholesterol wordt daarom altijd gekeken naar de absolute LDL en HDL waarde maar ook naar de verhouding tussen deze twee. Een hoog LDL cholesterol is minder dramatisch indien het HDL ook hoog is.
Factoren die cholesterol kunnen verhogen:
In 1 op de 400 gevallen wordt een hoog cholesterol veroorzaakt Familiaire Hypercholesterolemie (erfelijkheid). In de andere gevallen is een hoog cholesterol te herleiden tot leefstijl factoren. De belangrijkste zijn:
- Ongezonde voeding (bron)
- Onvoldoende lichaamsbeweging
- Roken
Daarnaast zijn er nog factoren die het cholesterol kunnen verhogen:
- Diabetes type 2 (bron)
- Sommige medicijnen (bron)
- Traag werkende schildklier (bron)
- Alcohol
- Overgewicht (bron)
Op de leefstijl factoren heb je invloed. Deze zijn bij te sturen waardoor het cholesterol omlaag kan. Hoe je dit doet lees je verderop.
Indien een arts een hoog cholesterol constateert dan zal die je adviseren je leefstijl aan te passen.
Afhankelijk van allerlei factoren, zoals de hoogte van je cholesterol en andere risicofactoren en voorgeschiedenis, kan een arts besluiten je aanvullend een cholesterolverlagend medicijn voor te schrijven. In veel gevallen zal dit simvastatine zijn.
Wat is simvastatine?
Simvastatine is sinds 1989 in Nederland op recept verkrijgbaar. Krijg je dit middel voorgeschreven dan ben je niet de enige. In 2018 kregen namelijk 1,03 miljoen mensen, in Nederland, dit voorgeschreven (bron).
Simvastatine is als generiek medicijn verkrijgbaar of zit als werkzame stof in medicijnen. Een bekende merknaam is Zocor van de farmaceutische reus MSD (Merck Sharp & Dohme).
Het is ook verkrijgbaar als Ezetimib/simvastatine (een combinatie van 2 cholesterolverlagende middelen) en onder de merknaam Inegy (wat feitelijk de combinatie van Ezetimib en simvastatine is).
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
De werking van simvastatine
Simvastatine richt zich op verlaging van het slechte LDL cholesterol. Dit doet het door de synthese van HMG-CoA-reductase te remmen. Dit is een enzym wat nodig is voor de biosynthese van cholesterol. Door deze remming neemt het aantal LDL-receptoren in de lever toe, waardoor de LDL-cholesterolspiegels omlaag worden gebracht.
Simvastatine zorgt tevens voor een lichte verhoging van het HDL cholesterol. Dit is gunstig voor de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol (HDL cholesterol kan het LDL cholesterol opruimen).
Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken voordat het maximale effect van simvastatine is bereikt. Omdat je doorgaans niet voelt of je cholesterol te hoog is, zal je ook niet merken dat je cholesterol lager is geworden. Nieuw bloedonderzoek zal moeten uitwijzen of het cholesterol lager is geworden.
Wanneer wordt simvastatine voorgeschreven?
Simvastatine wordt voorgeschreven bij gevallen van homozygote familiaire hypercholesterolemie (hoog cholesterol door erfelijkheid).
Het wordt ook voorgeschreven bij een hoog cholesterol wat het gevolg is van leefstijl factoren. Dit indien interventies zoals dieetaanpassingen of andere maatregelen (nog) onvoldoende effect hebben.
Hierbij zal een arts een inschatting maken van de risico’s waarin factoren zoals leeftijd, roken, overgewicht en hoge bloeddruk worden meegenomen.
Simvastatine wordt ook als preventief middel voorgeschreven (cardiovasculair risico management) indien er sprake is van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit is het geval bij o.a. diabetes type 2, angina pectoris en atherosclerotisch vaatlijden. Dit doorgaans naast maatregelen zoals een aanpassing van het dieet en het advies om meer te bewegen.
Bijwerkingen van simvastatine
De reden waarom je cholesterol idealiter verlaagt door leefstijl aanpassingen en niet met (alleen maar) simvastatine heeft te maken met de bijwerkingen van dit middel. Bovendien neemt simvastatine de onderliggende oorzaak van het hoge cholesterol niet weg.
De meeste gehoorde klacht onder simvastatine gebruikers is spierpijn. In zeldzame gevallen is dit een bijwerking op de spieren. Er is dan spierpijn die zich met name concentreert in de kuiten en onderrug.
Er kan dan ook sprake zijn van spierzwakte, koorts, misselijkheid en braken. In deze gevallen moet er contact worden opgenomen met de behandelend arts. In de meeste gevallen is spierpijn echter onschuldig maar wel een veelvoorkomende en vervelende bijwerking van simvastatine.
In zeldzame gevallen kan je last krijgen van jeukaanvallen en huiduitslag. Indien je hier last van hebt dan kan je dit het beste bespreken met je behandelend arts.
Psychische klachten
Bij sommige mensen zorgt simvastatine voor psychische klachten zoals geheugenstoornissen en depressieve gevoelens.
Het is gevaarlijk om hier mee door te lopen, bespreek daarom met je arts dergelijke klachten. Indien gestopt wordt met simvastatine dan verdwijnen dergelijke klachten meestal vanzelf weer. Er kan dan gekeken worden naar andere medicijnen en/of maatregelen om het cholesterol te verlagen.
Veel mensen krijgen klachten met betrekking tot het spijsverteringsstelsel als ze net zijn begonnen met simvastatine. Veel gehoorde klachten zijn buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid, brandend maagzuur en misselijkheid.
Deze klachten zouden na een paar dagen moeten verdwijnen. Overleg met je arts indien dit niet het geval is. Om klachten m.b.t. de spijsvertering zoveel mogelijk te beperken helpt het om simvastatine tijdens de maaltijd in te nemen.
Buikklachten
Indien je last krijgt van erge pijnen in de bovenbuik, een opgezwollen buik, erg donkere urine, oogwit wat geel verkleurt, erge vermoeidheid of keelpijn met koorts dan kan dit wijzen op problemen met de lever of alvleesklier (pancreatitis). Deze kunnen ontstoken raken door simvastatine.
Mensen met een verleden van zwaar alcoholgebruik hebben een verhoogd risico. Neem bij deze bijwerkingen direct contact op met je behandelend specialist of huisarts. Indien deze niet bereikbaar zijn neem dan contact op met de eerste hulpdienst.
In de eerste dagen hebben veel mensen ook klachten zoals slapeloosheid, een algeheel gevoel van zwakte, hoofdpijn en duizelingen. Ook deze klachten zouden na een paar dagen moeten verdwijnen. Indien dit niet het geval is dan kan je dit bespreken met je arts.
In zeldzame gevallen krijgen mensen tintelingen of een doof gevoel in de ledematen. Heb je hier last van bespreek dit dan met je arts. Er kan dan gekeken worden naar een alternatief.
Sommige mensen maken melding van haaruitval. Heb je hier last van dan kan je dit met je arts overleggen.
Overgevoeligheid
Sommige mensen zijn overgevoelig voor simvastatine. Zij krijgen vrij kort na het innemen van dit middel allergische reacties. Het gezicht kan opzwellen, de tong, de lippen en de mond. Indien de keel opzwelt dan zorgt dit voor benauwdheid.
Ook kan de huid heftig reageren op simvastatine. Er kunnen zich blaren op de huid vormen of de huid kan op sommige plekke loslaten.
Krijg je overgevoeligheidsreacties stop dan onmiddellijk met het gebruik van simvastatine en neem zo snel mogelijk contact op met de eerste hulp.
Samengevat moet je met iedere bijwerking contact opnemen met je behandelend arts. Afhankelijk van de ernst van de bijwerkingen kan een arts besluiten de behandeling met al dan niet simvastatine te staken.
Bij andere bijwerkingen is dit of te gevaarlijk, zijn de bijwerkingen erger dan het doel of is er onvoldoende kwaliteit van leven meer.
Omdat er veel middelen en maatregelen zijn om het cholesterol omlaag te brengen zijn er meestal voldoende alternatieven voorhanden.
Dosering simvastatine
De maximale dosering van simvastatine is 80mg per dag. Hiertoe kan worden besloten in ernstige gevallen van hypercholesterolemie of bij een hoog risico op complicaties aan hart of bloedvaten.
Bij een hoog cholesterol is de normale startdosis 10 tot 20 mg per dag. Dit moet in de avond bij de maaltijd worden ingenomen. Indien het cholesterol erg hoog is dan kan worden begonnen met 20 tot 40 mg per dag wat kan worden opgebouwd naar maximaal 80 mg per dag.
Voor de erfelijke vorm van hoog cholesterol (homozygote familiaire hypercholesterolemie) is de gebruikelijke dosis 40 mg per dag. Bij kinderen wordt de dosis afgestemd op de leeftijd.
Indien simvastatine wordt voorgeschreven als cardiovasculair risicomanagement dan is een gebruikelijke dosis 20 mg tot 40 mg per dag met een maximum van 80 mg.
In bepaalde gevallen zal een lagere dosis simvastatine (10 mg of 20 mg) worden voorgeschreven. Dit is het geval bij ernstige nierinsufficiëntie, gelijktijdig gebruik van bepaalde fibraten (cholesterolverlagers) of de middelen diltiazem, amiodaron, verapamil of elbasvir/grazoprevir.
Indien je bent vergeten simvastatine te nemen, neem de volgende dag dan gewoon je normale dosis en geen dubbele.
Mis je een dosis dan heeft dat niet direct consequenties op je gezondheid. Indien je regelmatig een dosis vergeet dan verliest het middel zijn cholesterolverlagende effect waarmee het risico op hart- en vaatziekten weer toeneemt.
Of simvastatine zijn werk doet zal je niet voelen, dit zal moeten blijken uit bloedonderzoek.
Interacties van simvastatine met andere medicijnen
Je arts en je apotheker zullen moeten controleren of je andere medicijnen gebruikt die een interactie met simvastatine hebben. Het is zelfs één van de belangrijkste taken van de apotheker. Maar het is goed om dit zelf ook altijd te checken.
Het is hierbij belangrijk dat je je arts en apotheker op de hoogte brengt van medicijnen die je zonder recept gebruikt. Ook kunnen bepaalde kruiden de werking van medicijnen beïnvloeden (bron). Maak daarom kenbaar aan je apotheker of en welke kruiden je gebruikt.
Stoffen en medicijnen waarvan bekend is dat ze een interactie met simvastatine hebben zijn:
- Grapefruitsap (bron)
- Posaconazol (bron)
- Itraconazol (bron)
- Voriconazol (bron)
- Erytromycine (bron)
- Claritromycine (bron, bron, bron)
- Cobicistat (bron)
- Gemfibrozil (bron, bron)
- Ciclosporine (bron)
- Danazol (bron, bron)
- Ketoconazol (bron, bron)
- HIV-proteaseremmers (bron)
- Elbasvi
- Grazoprevir
- Amlodipine (bron, bron)
- Colchicine (bron)
- Acipimox (bron, bron)
- Fusidinezuur (bron, bron)
- Rifampicine (maakt simvastatine minder effectief) (bron)
Ervaringen van simvastatine gebruikers
Slechts 30% van de simvastatine gebruikers zegt tevreden te zijn. Gebruikers zijn van mening dat het middel veel bijwerkingen heeft. Iets meer dan de helft geeft aan dat ze het middel effectief vinden (bron).
Onderstaand een greep uit de ervaringen van mensen die simvastatine gebruiken:
Pas na maanden kreeg ik zichtbare klachten maar had niet meteen door dat deze pillen de reden waren. Alles wat op bijsluiter staat heb ik zo goed als , zwakte vermoeidheid netelroos haaruitval spierpijn hoestbuien hoofdpijn jeuk overal etc… gewoon het gevoel alsof je doodgaat of bijna er bent ….
Vrouw, 57 jaar (bron)
Voelde me steeds slechter, geen energie, algehele malaise, soort van kater gevoel. Na stoppen snel weer goed gevoel. Met simvastane gaf ik mijn leven een hele dikke onvoldoende. Nu gestopt en voel me als herboren.
Vrouw, 53 jaar (bron)
Voor hartinfarct 20mg geslikt, daarna 40mg. Na verhoging moeilijk ademhalen en last van spieren.
Man, 72 jaar (bron)
Mijn cholesterolgehalte was 2.9 mmol/l. prima dus. Toch heb dit medicijn 40 mg per dag gekregen om de wanden glad te maken of te houden ter voorkoming van het dichtslibben te voorkomen. Geen problemen bij het innemen en ook geen bijwerkingen.
Man, 72 jaar (bron)
Statines zijn gif voor de mens; zie mijn bijwerkingslijst. Begonnen met 40 mg ivm “hoog cholesterol”, na 3 maanden gestopt door bijwerkingen, bijwerkingen bijna onmiddellijk verdwenen. Huisarts verlaagt dosering naar 20 mg; binnen ee week begonnen de bijwerkingen langzaam terug te komen. Na 1 maand zonder overleg gestopt. Ben me in gaan lezen over zogenaamde “te hoge cholesterol” – het is een schande dat die troep aan mensen wordt voorgeschreven. Leef gezonder door betere voeding en beweging iedere dag. Cholesterol is een bouwstof die lichaam nodig heeft, je hersenen (witte materie) bestaan voor 75% uit cholesterol, die scheurtjes in je slagadders worden door cholesterol juist gerepareerd. Sinds jaren 50tig leven we in een groot leugen vwb cholesterol. Check even YouTube.
Man, 54 jaar (bron)
IK gebruik nu ruim tien jaar Simvastatine. Het helpt behoorlijk goed. Ik heb nu gezonde cholesterolwaarden. Nadeel is dat de lever geprikkeld raakt van het gebruik van simvastatine. Onlangs ben ik drie maanden gestopt met de medicatie en de ALAT-waarde (lever) kreeg toen weer een normale waarde. De prikkeling van de lever door de medicatie lijkt geen onomkeerbare gevolgen te hebben.
Man, 53 jaar (bron)
last van gewrichtspijnen en vermoeidheid, ldl daalde wel maar hdl steeg niet
Man, 55 jaar (bron)
Ik had eerst 20mg en die ervaring was redelijk. Lichte vermoeidheid in spieren. Met 40 Mg werden de spierklachten heftiger, zodanig dat ik niet meer kan sporten, omdat mijn spieren dat niet kunnen. Terwijl ik altijd 2x in de week probleemloos sportte. Een grote teleurstelling en ik heb niet t idee dat er naar mij geluisterd wordt.
Man, 55 jaar (bron)
Ivm artrose en hartkrampjes naar specialist. Geen afwijkingen aan hart geconstateerd maar specialist adviseerde om preventief Simvastatine te gaan gebruiken. Vanaf eerste dag tot op heden nooit enig aanwijsbare bijwerking geconstateerd. Klein tabletje bij avond eten is. voldoende.
Man, 63 jaar (bron)
Rotzooi veel last van spierpijn in benen en onderrug,ben er mee opgehouden
Anoniem (bron)
Ik heb het 3 dagen geslikt en gelijk gestopt kwam niet meer aan me nachtrust en veel rug- en spierpijn, wat ik absoluut niet kan gebruiken als beroepschauffeur
Anoniem (bron)
Huiduitslag en jeuk door gebruik van simvastatine.
Anoniem (bron)
15 maanden met spierpijn gelopen, krampen, moeilijkheden met van een stoel opstaan, dacht dat het bij mijn hartoperatie hoorde. Toen hoorde ik op een bijeenkomst dat het van de simvastatine kwam. Ik de volgende dag naar mijn huisarts, ander middel gekregen, en over 16 dagen moet ik het gaan merken. Het zal mij benieuwen, anders gooi ik die troep in een hoek.
Anoniem (bron)
Na één keer hartritmestoornis kreeg ik van de cardioloog simvastatine 40 mg. Ik kreeg steeds meer last van spierpijn. ’s Nachts last van zere benen en armen, wist niet hoe ik ze moest leggen. Ik ben een half jaar terug met een halve tablet begonnen zonder overleg met arts en na een tijdje was de pijn weg. Na 3 maanden cholesterol laten meten en het was goed. Ik heb de arts verteld dat ik al 3 maand een halve tablet neem en geen last meer eb van pijn. Wat zei hij: ga mooi zo door.
Anoniem (bron)
Vele jaren gebruikt , al jaren nek ,schouder klachten.Door omstandigheden 2 maanden gestopt met simvastatins 20 mg bijna geen klacnten meer.Daarna weer gaan gebruiken, en na een maand weer de zelfde klachten.
Anoniem (bron)
Op deze pagina van mijnmedicijn.nl en op deze pagina van meldpuntmedicijnen.nl kan je je eigen ervaringen delen en de ervaringen van anderen lezen.
De ervaringen die je er zult lezen zullen overwegend negatief zijn. Het zit nu eenmaal in de aard van mensen om negatieve ervaringen sneller te delen dan ervaringen die als normaal worden beschouwd. Dit kan daardoor een enigszins vertekend beeld geven over simvastatine en haar bijwerkingen.
De ervaringen van anderen zijn dan ook geen voorspeller van de bijwerkingen die je zelf zult krijgen. Iedereen lichaam reageert anders op medicijnen. Heb je bepaalde klachten dan zijn deze wellicht te herleiden – dankzij soortgelijke ervaringen van anderen – tot het gebruik van simvastatine.
Alternatieven voor simvastatine
Simvastatine wordt meestal voorgeschreven bij een te hoog cholesterol. Nu is een hoog cholesterol in de medische wereld een beladen onderwerp en al jarenlang onderwerp van verhitte discussies.
Moet een hoog cholesterol gezien worden als er marker die ons verteld dat er iets niet goed is in het lichaam? Of ligt het hoge cholesterol aan de basis van problemen m.b.t. het hart- en bloedvaten?
Er wordt dan ook gigantisch veel onderzoek verricht naar de relatie tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.
Cholesterol is een stof die het lichaam aanmaakt om inflammatie te bestrijden. Je zou daarom kunnen stellen dat een hoog cholesterol iets zegt over problemen (inflammatie) in het lichaam.
Is het dan wel juist om hoog cholesterol te gaan bestrijden met medicijnen zoals simvastatine? Heeft het lichaam dat cholesterol niet nodig voor het bestrijden van de inflammatie?
Voorstanders en tegenstanders
Argument, van tegenstanders, is dat cholesterolverlagers de oorzaak van de problemen (inflammatie) niet weg nemen. Een ander argument is dat een te laag cholesterol ook gevaarlijk is voor de gezondheid (bron) en dat cholesterol nuttig is.
Argument, van de voorstanders, is dat cholesterol zorgt voor het dichtslibben van de aderen wat een beroerte of hartstilstand kan veroorzaken.
In een uitzending van Radar in 2007 werd aandacht besteed aan de aanpak van hoog cholesterol door het voorschrijven van medicijnen:
De medische wereld is nog steeds verdeeld over het (vaak) voorschrijven van cholesterolverlagers. De werking van statines mag dan wel vast staan, de vraag is of het wel in het belang is van de patiënt om dit middel zo vaak voor te schrijven.
Er staan steeds meer artsen open voor een aanpak door middel van het aanpassen van de leefstijl. Al dan niet naast het gebruik van statines of in plaats van statines.
En natuurlijk zal dit in de praktijk ook afhangen van de patiënt. Indien het cholesterol gevaarlijk hoog is dan kan er niet afgewacht worden of het cholesterol d.m.v. een dieet kan worden verlaagt.
Ook het type patiënt zal hierin meespelen. Een arts zal eerder geneigd zijn om medicijnen voor te schrijven aan een patiënt die niet wil of kan gaan sporten bijvoorbeeld.
Een arts zal overigens veel meer factoren meenemen in zijn of haar overweging om statines voor te schrijven. Er zal gekeken worden naar de medische voorgeschiedenis, leeftijd, algehele gezondheid, eventuele ziekten, aandoeningen en andere risicofactoren.
Prof. dr. Hanno Pijl
Een voorbeeld van een arts die voorstander is voor het aanpassen van de leefstijl is Prof. dr. Hanno Pijl, hij is internist en hoogleraar in het vakgebied diabetes en overgewicht.
Voor het Leids Universitair Medisch Centrum schreef hij een artikel, dat ingaat op de vraag of het zinvol is om medicijnen te geven om het cholesterol te verlagen. Ik kan je aanraden dit te lezen, je kunt het artikel van Hanno Pijl hier vinden.
In het verleden moest de (huis)arts een cholesterolverlager voorschrijven als je cholesterol hoger dan 2,5 was. Deze waarde is nu verlaagd naar 1,8. Hierdoor moeten ongeveer 1 miljoen Nederlanders extra een cholesterolverlager voorgeschreven krijgen.
Een aantal huisartsen zetten hier hun vraagtekens bij. De Volkskrant schreef een artikel over deze kwestie, je kunt het artikel hier vinden.
Leefstijlaanpassingen
Vast staat in ieder geval dat simvastatine het LDL-cholesterol kan verlagen (bron, bron). Dit neemt niet weg dat dit middel (onnodig) vervelende bijwerkingen kan geven.
Aan de andere kant is er ook bewijs dat leefstijl aanpassingen, zoals meer beweging en een aangepast dieet, het cholesterol ook kunnen verlagen (bron, bron).
Het voordeel van leefstijl aanpassingen is dat je geen bijwerkingen hebt en je algehele gezondheid erdoor zal verbeteren.
Volgens de website van Harvard Medical School kan je het cholesterolgehalte al verlagen met enkele eenvoudige aanpassingen in het dieet, zonder dat je medicijnen nodig hebt (bron).
Een scenario wat voor vele een oplossing kan bieden is het, met leefstijlaanpassingen, verlagen van het cholesterol terwijl je nog simvastatine slikt.
Overleg met behandelend arts
Heeft je arts je aangeraden om toch maar echt die simvastatine te slikken dan heeft je arts hier vast een goede reden voor.
Het is nooit de bedoeling om tegen het advies van een arts in te gaan. Dit neemt echter niet weg dat je ondertussen je cholesterol (extra) kan gaan verlagen met aanpassingen in je leefstijl.
Op een gegeven moment zal je cholesterol dusdanig ver gedaald zijn dat je een lagere dosis simvastatine mag of dat je zelfs helemaal mag stoppen.
Wil je je cholesterol gaan aanpakken met leefstijl aanpassingen dan kan je dit – als je wilt – bespreken met je behandelend arts. Deze zal je voornemens alleen maar toejuichen.
Maak in ieder geval je voornemens kenbaar indien je een verhoogd hoog risico hebt op een beroerte of hartinfarct. Als je gaat sporten dan kan dit risico’s met zich meebrengen en hierin heb je dan wellicht advies of begeleiding bij nodig.
In onderstaande video geef ik je de 4 belangrijkste tips bij het verlagen van je cholesterol:
Deze 4 tips zijn:
- Afvallen
- Het vermijden van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten
- Vaker extra vierge olijfolie gebruiken in plaats van andere soorten olie
- Vaker gezonde vetten, zoals een avocado, eten
Wil je aan de slag met het verlagen van je cholesterol? Lees dan mijn uitgebreide artikel met 17 tips voor het verlagen van je cholesterol.
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Ben vrouw, 87 jaar en kerngezond., Kreeg van mijn arts Kroneman in Kloosterburen eind 2018 Simvastatine voorgeschreven; hiermee na vier maanden gestopt wegens ernstige spierklachten benen/bips. Nu, juni 2021 nog steeds
pijn achter in bovenbenen en bips; loop met een stok! Heb inmiddels andere huisarts genomen. Mevr. M.L.K.