943

Werkt Afvallen met Weight Watchers Flex? Review + Ervaringen

Er is de laatste jaren veel veranderd bij Weight Watchers.

Het merk heeft in 2018 haar naam herdoopt en afgekort tot WW. Ook is het dieetprogramma vernieuwd en uitgebreid met het WW Flex-programma.

Wil je afvallen met Weight Watchers Flex? In deze review geef ik jou een zo compleet mogelijk beeld van deze nieuwe uitbreiding.

Je ontdekt wat je er van kunt verwachten (en wat je er vooral niet van moet verwachten).

Daarnaast ga je in dit artikel leren:

 • Waarom Weight Watchers van naam is veranderd
 • De belangrijkste voordelen en nadelen van Weight Watchers Flex
 • Hoe het vernieuwde SmartPoints-systeem in de praktijk werkt
 • Welke 200 voedingsmiddelen je nu onbeperkt kunt eten
 • En nog veel en veel meer…

Inhoud van dit artikel

Review: wat is Weight Watchers Flex precies?

Weight Watchers is een afslankprogramma dat werkt op basis van een puntensysteem.

Het werd in de jaren zestig opgericht door de Amerikaanse vrouw Jean Nidetch.

Ze worstelde jarenlang met overgewicht en zocht met vrienden een manier om af te vallen waarbij je niet beperkt wordt in je eetkeuzes. Deze vriendenbijeenkomst groeide uit tot één van de grootste Amerikaanse spelers in de dieet-markt.

Er is de laatste jaren veel veranderd bij Weight Watchers. Het merk heeft in 2018 haar naam herdoopt en afgekort tot WW met als slogan ‘Wellness that works’. Ook is het programma vernieuwd. Een vrij gewaagde zet als je het mij vraagt.

Volgens de CEO van Weight watchers (WW) was het een noodzakelijke zet om het succes van het bekende afslankprogramma voort te zetten in de snel evoluerende markt van afvallen.

WW heeft zijn oude beleid van in doelen denken langzaam aangepast en richt zich steeds meer op het eten van gezonde voedingsmiddelen.

‘Maar wat is dan Weight Watchers Flex?’ hoor ik je denken…

Weight Watchers Flex is een uitbreiding van het vernieuwde WW-afslankprogramma. Dit programma biedt nieuwe recepten en een herziene puntentelling (zogeheten Smart Points) van voedingsmiddelen.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Het nieuwe Flex afslankprogramma

Het kostte WW twee jaar om dit nieuwe programma Weight Watchers Flex te maken en het werd door dan 1200 mensen uit verschillende landen getest.

Vroeger waren er wekelijkse persoonlijke bijenkomsten en wegingen een vereiste binnen Weight Watchers. Deze bijeenkomsten bestaan weliswaar nog steeds en heten nu Well Workshops. Toch is veel van de community online verhuisd.

Niet iedereen hield van deze vernieuwing. Er werd zelfs een petitie ondertekend door meer dan 3500 WW-gebruikers om de oude puntentelling weer terug te halen.

Hun kritiek was dat het nieuwe puntensysteem veel restrictiever is omdat gebruikers een aanzienlijk deel van hun dagelijkse puntenuitkering verloren en het nieuwe ZeroPoints systeem erg eiwitrijk was. Hoe dat met het nieuwe puntensysteem precies zit ga ik je nu uitleggen.

Hoe werkt Weight Watchers Flex?

het nieuwe zero punten systeem van weight watchers

Het klinkt natuurlijk heel mooi zo’n uitbreiding, maar is het ook een meerwaarde?

Om die vraag te beantwoorden moeten we kijken naar hoe Weight Watchers Flex verschilt met dat van het normale WW-programma.

Ik kan je alvast verklappen dat het verschil tussen de afslankprogramma’s wel meevalt. Weight Watchers Flex bevat meer recepten, meer voedselkeuze en ook meer voedingsmiddelen met nul Smart Points.

Zoals je misschien al wist, werkt WW op basis van Smart Points. Als je deelneemt aan WW dan krijg je een persoonlijke hoeveelheid Smart Points toebedeeld. Het aantal Smart Points is gebaseerd op je leeftijd, lengte, huidig gewicht en je streefgewicht. In principe staat het je dus vrij om te eten wat je maar wilt, zolang het aantal Smart Points niet wordt overschreden.

Smartpoints en voedingswaarde

Dat wil zeggen dat elk voedingsproduct een aantal Smart Points kan bevatten. Deze Smart Points zijn gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suiker, eiwitten en het vetpercentage dat een product bevat. Op die manier wordt gezond en ongezond eten onderverdeeld in punten. Eet je dus iets ongezonds? Dan kost je dat meer Smart Points dan wanneer je gezond eet.

De Weight Watchers Flex uitbreiding werkt ook met nulpunten. Bij het oude WW-programma was het zo dat alleen groenten en fruit nul Smart Points hadden.

Bij deze uitbreiding naar Flex zijn er meer dan 200 voedingsmiddelen aan toegevoegd met een nulwaarde. Dit heet het Smartpoints® Systeem. Zo bevatten bijvoorbeeld voedingsmiddelen als eieren, verse vis, yoghurt, linzen en tofu geen Smart Points meer. Je kunt ze dus in principe onbeperkt eten.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Doorschuiven van SmartPoints

Iets anders nieuws is het feit dat je ongebruikte SmartPoints kunt doorschuiven naar de volgende dag. Ook krijg je extra wekelijkse punten toegewezen die je kunt opsparen tot aan het einde van de week.

Zijn ze dan niet gebruikt? Dan verlies je ze. Overschrijd je het aantal op een dag? Niet getreurd! Je kunt dit dan corrigeren met de extra wekelijkse uitkering van punten.

Dit betekent ook dat je kan sparen en jezelf een van de dag van kan trakteren op iets zoets. Wel zo handig als je een speciale maaltijd wil maken of een avondje uit met je partner of vrienden hebt ingepland.

Weight Watcher Flex app

Naast een online community (voor leden) bevat het programma ook een app die je kunt downloaden. Je kunt op die manier volgen wat je eet en de barcode van je eten scannen. Het toont meteen je puntenwaarde, wat handig is om het overzicht te behouden.

FitPoints

Met Weight Watchers Flex kun je FitPoints verdienen voor alle lichamelijke inspanning die je levert.

Of je nu je huis schoonmaakt of doet hardlopen, deze lichaamsbeweging zorgt voor extra punten. Als je traint word je beloond met FitPoints. Het komt erop neer dat je meer kunt eten als je vaker traint.

Je krijgt wekelijks een persoonlijk doel die je probeert te behalen. Dit doel verandert naarmate je conditie toeneemt en heeft ook weer invloed op het aantal SmartPoints dat je krijgt.

In de app krijg je feedback over hoe je elke week hebt gepresteerd ten opzichte van je doel.

Voordelen en nadelen van Weight Watchers Flex

Voordeel #1: aanzetten tot sporten

joggende vrouw maakt sprongetje op kade

Veel afslankprogramma’s richten zich enkel op wat je eet en niet op hoeveel je beweegt.

Met Weight Watchers Flex kun je FitPoints verdienen met bewegen. Hoe hoger je trainingsintensiteit, des te meer FitPoints je krijgt.

Je kunt deze punten bijhouden met een fitness app of sporthorloge. Wat fijn is dat je deze FitPoints kunt inwisselen voor SmartPoints.

Om een SmartPoint te verdienen moet je ongeveer 3000 stappen per dag lopen. In een ander artikel heb ik uitgelegd hoeveel stappen per dag nodig is om af te vallen.

Voordeel #2: simpel te volgen programma

man met overgewicht leest het boek sixpack voor dummies

Weight Watchers werkt verrassend eenvoudig. En misschien is dat wel dé kracht van dit afslankprogramma!

Omdat het je in principe vrijstaat om te eten wat je wil en je wordt aangemoedigd of gestraft met punten, krijg je bijna het gevoel dat je met een afslank spelletje te maken hebt.

Door het puntensysteem van Weight Watchers hoeven mensen niet meer zelf ingewikkelde calorieberekeningen te maken. Ze zien met de puntentelling in één oogopslag wat de consequenties zijn van het eten van een bepaald voedingsproduct.

De site van Weight Watchers is ook erg duidelijk als het gaat om kookadvies en recepten. De database staat vol met heerlijke recepten en tips over het bereiden van eten. Het is een goede basis waaruit je je dagelijkse menu uit kunt samenstellen.

In dit artikel vind je 15 overheerlijke ww recepten.

Voordeel #3: je mag alles eten

vrouw droomt over het eten van ijs

Het puntensysteem van Weight Watchers Flex moedigt je aan om gezonde voeding te eten.

Wil je toch af en toe iets van zoetigheid? Dat is met dit programma geen enkel probleem. Er bestaat geen verboden lijst met voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Sommige mensen zien dit als een belangrijk voordeel van Weight Watchers Flex omdat het je gemakkelijker maakt om je aan het dieet te houden.

Nadeel #1: verandering van het puntensysteem

eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kaas, zalm, eieren en vlees

Je hebt de belangrijkste voordelen van WW Flex gelezen. Maar toch kleven er ook een aantal nadelen aan dit afslankprogramma. Nadelen die misschien niet voor jou zullen gelden, maar die toch belangrijk zijn om te weten.

Weight Watchers Flex werkt met een nieuw SmartPoints systeem. In de oude methode waren alleen groenten en fruit geclassificeerd als nulpunten SmartPoints voedsel. In eerste instantie lijkt dit een verbetering, totdat je beseft dat je dagelijks minder punten krijgt om ZeroPoints voedsel te kunnen eten.

De meeste mensen zijn in gewicht aangekomen doordat ze de afgelopen jaren te veel hebben gegeten. Je gaat deze mensen niet helpen door bepaalde voedingsmiddelen nulpunten te geven.

Het zal de problemen met portie controle niet oplossen omdat je een vrijbrief hebt om onbeperkt te eten.

Nadeel #2: het programma is duur

geldbriefjes en munten op tafel

Voor sommige mensen is dit programma elke eurocent waard. Voor anderen kan het nogal duur zijn.

Je moet maandelijks betalen om te blijven van WW Flex. Wel heb je de optie om te kiezen of je maandelijkse vergaderingen wil bijwonen of kiest voor de onlineversie.

In het laatste geval kost het je maandelijks een stuk minder. Ook heeft Weight Watchers Flex vaak gratis proefperiodes of kortingscodes om het aanmelden goedkoper te maken.

Wil je precies weten hoeveel je maandelijks kwijt bent? Verderop in het artikel behandel ik de prijzen en abonnementskosten van Weight Watchers Flex.

Nadeel #3: het tellen van punten kan saai en tijdrovend zijn

Smartpoints tracker software van weight watchers

Het tellen van je SmartPoints kan de eerste week leuk en motiverend werken.

Maar de nieuwigheid is er al snel af. Het bijhouden van alle punten kan lastig en tijdrovend zijn. En ook al biedt het programma een app en een scanner, je zult nog steeds gegevens moeten invoeren.

Heb jij de discipline om je voedingsmiddelen te scannen na een lange dag werken? Of de motivatie om met de app aan de slag te gaan als je op een zondag met een kater op de bank ligt?

Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Want het afslankprogramma valt of staat met het bijhouden van deze punten.

Nadeel #4: je krijgt geen professionele begeleiding

zittende hulpverlener lacht naar cliënt

Een ander nadeel is dat de Weight Watcher Flex coaches geen professionals en diëtisten zijn die zijn opgeleid in voeding.

In plaats daarvan heb je te maken met mensen die claimen succes te hebben gehad met het afslankprogramma. Het is maar de vraag of deze mensen je het beste advies kunnen geven…

Reviews en ervaringen van Weight Watchers Flex gebruikers

Benieuwd naar de ervaringen van anderen met Weight Watchers Flex?

Hieronder een kleine greep uit de reacties van mensen die het Flex afslankprogramma hebben gevolgd:

Ik ben dol op Weight Watchers! Vroeger gebruikte ik elk excuus om maar koolhydraten te eten. Wanneer ik stress of stemmingswisselingen had dan dook ik de koelkast in. Het programma heeft gelukkig de nodige veranderingen ondergaan de afgelopen jaren. Bij het oude programma vond ik de puntentelling flink achterhaald. De eerste week verloor ik 1,5 kg en de tweede week 0,8 kg.  Als je heel veel gewicht moet verliezen (zoals ik) dan verlies je van nature flink wat gewicht wanneer je gezonder gaat eten. Ik vind het nieuwe programma echt veel leuker om te volgen dan het oude. Veel geluk aan iedereen die wil afvallen! – Lizzy

Ik heb WW flex geprobeerd maar het werkte niet voor mij. Sommige recepten waren lekker maar een dieet volgen op basis van punten is me toch wat te gek. Omdat ik allergisch ben voor vis, zuivel en eieren heb ik geen baat bij het vernieuwde puntensysteem. Dit nieuwe programma is niets voor mij, het zit vol met dierlijke producten… Wanneer gaat WW specifiek een programma aanbieden voor vegetariërs en veganisten? De app is best nuttig maar ik heb al veel goedkopere en betere dieet apps ontdekt. Het was ook niet makkelijk om het lidmaatschap op te zeggen. Als je je eenmaal hebt aangemeld, is het erg moeilijk om het te beëindigen. Je kunt niet via de mail of telefonisch het lidmaatschap beëindigen.  Er werd geen ondersteuning aangeboden, helemaal niets!! – Eline

Ik ben 6 weken geleden begonnen met Weight Watchers Flex en nu 3 kg afgevallen. De resultaten vallen me tegen als ik eerlijk ben. Ook kreeg ik niet de ondersteuning die ik had verwacht te krijgen. Ik heb mezelf nu aangeleerd om gezond te eten met behulp van het koolhydaatarm dieet. Nee, ik zou Weight Watchers Flex niet aanbevelen. Deze manier van afvallen kan voor sommige mensen de moeite waard zijn, maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. – Barbara

 

Ik wil mijn ervaringen met dit programma delen. Ik had me aangemeld voor 3 maanden en toen mijn 3 maanden op waren, stopte de app met werken voor mij. Dus ik dacht dat mijn lidmaatschap was opgezegd. Maar verrassend genoeg blijven ze me in rekening brengen, de app werkt niet, maar ze incasseren wel geld!!! Hier werd ik niet vrolijk van aangezien ik ook andere vrienden heb overgehaald om het programma te volgen. Afgezien daarvan vind ik de app op de smartphone niet gebruiksvriendelijk. Soms moet ik overschakelen naar mijn laptop om bepaalde dingen bij te houden. Dit vind ik jammer. Daarom zou ik dit programma aan niemand aanbevelen. – Johan

Prijs en kosten Weight Watchers Flex

Je hebt verschillende opties als het gaat om het afnemen van een abonnement. Des te langer je abonnement loopt, hoe goedkoper je maandkosten worden.

Op die manier lijkt het voordelig om een langdurig abonnement af te sluiten.

Wanneer je aan WW deelneemt heb je optie om te kiezen voor twee abonnementsvormen: Digital of Virtual Workshop + Digital.

Digital

 • Database met meer dan 4000 recepten
 • Online community met toegang tot filmpjes, tips en inspiratie van andere leden
 • Voedingsapp (barcodescanner) en website-dashboard

Je betaalt voor de eerste maand € 22,95 + inschrijfgeld á € 29,95.

Soms heb je geluk en wordt dit bedrag niet in rekening gebracht. Dit wordt met name tijdens aanbiedingen gedaan.

Het is wel zo dat na het einde van de proefperiode het abonnement automatisch omgezet wordt naar een abonnement. Wees je hiervan bewust voordat je een gratis proefperiode afsluit.

Neem je een abonnement van 6 maanden? Dan betaal je € 19,95 per maand. Voor 12 maanden betaal je € 17,95 per maand.

Virtual Workshop + Digital

 • Tips en advies van je coach (ervaringsdeskundige)
 • Altijd en overal toegang tot de App

Deze Workshops worden momenteel virtueel gegeven vanwege de coronacrisis. De fysieke workshops waarbij deelnemers elkaar in het echt ontmoeten worden gefaseerd geopend.

De prijzen van Virtual Workshop + Digital zijn afhankelijk voor welke abonnementsduur je gaat:

 • Voor 4 maanden betaal je € 44 per maand.
 • Voor 8 maanden betaal je € 64 per maand.
 • Voor 12 maanden betaal je € 42 per maand.

Conclusie: is Weight Watchers Flex de moeite waard om te volgen?

koolhydraatarme voedingsmiddelen op tafel met witte achtergrond

Om met het goede nieuws te beginnen: ze gebruiken geen kant-en-klare maaltijden (zoals met Protislank) of zogenaamde wondermiddelen die vaak niet erg duurzaam zijn.

Het Weight Watchers Flex programma richt zich op voeding en lichaamsbeweging met behulp van een puntensysteem.

Hoewel de flexibiliteit van dit programma voor sommigen een pluspunt is, kan het voor anderen te veel verleiding veroorzaken.

Sommige mensen zullen de opgebouwde punten misbruiken voor minder gezond voedsel, denk aan het eten van een snack in plaats van een ontbijt of lunch.

Toch zul je nooit slagen als je altijd de oplossing in het verkeerde blijft zoeken. Weight Watchers legt geen beperkingen op wat de indruk kan wekken dat het geen probleem is als je s ’avonds met suikerrijk voedsel op de bank zit.

Zoals bij elk afslankprogramma of dieet, is de kans groot dat je resultaten verloren gaan als je eetgewoonten niet permanent worden veranderd.

Het handhaven van een gezonde levensstijl draait niet om het tellen van punten. Nee, je wilt bewust zijn van de voedingskeuzes die je maakt!

Zoek je een manier van eten die lekker én verantwoord is? En wil je afvallen zonder honger te lijden of het tellen van punten?

Een koolhydraatarm dieet is de makkelijkste manier om van je overgewicht af te komen en je vetgehalte onder controle te houden, zonder dat je er intensief mee bezig bent.

Om je alvast op gang te helpen met afvallen – en een indruk te geven van koolhydraatarme recepten, geef ik je mijn gratis koolhydraatarm weekmenu.

Klik hier om gratis het complete koolhydraatarme weekmenu inclusief alle recepten gratis te downloaden. Laat het je smaken!

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )