962

Wat is Detox Thee, Welke Soorten zijn er en Hoe Maak je het?

Je hebt vast weleens van detoxen (ontgiften) gehoord, aangezien ontgiftingsproducten populairder zijn dan ooit tevoren.

Deze producten beweren het lichaam van gifstoffen te verwijderen, waardoor gewichtsverlies wordt gestimuleerd en je gezondheid verbetert.

Naast het drinken van detox sappen en kuren, bestaat er ook detox thee. Het drinken van deze thee zorgt ervoor dat je lichaam zich reinigt van afvalstoffen.

Niet alleen zorgt dit voor een mooiere huid, maar het helpt je ook met afvallen. Dit zijn althans de beloften van verschillende detox-thee merken.

Als je detox thee overweegt, zal dit artikel je helpen om de juiste beslissing te nemen. Je gaat ontdekken waar je rekening mee moet houden en welke detox kuur het beste is voor je gezondheid.

Persoonlijk raad ik je een detox sapkuur aan, deze is diverser qua voedingsstoffen en geeft meer resultaat. Probeer bijvoorbeeld de detox kuur van HappyJuicy.

Inhoud van dit artikel

Wat is detox thee?

Als je regelmatig een biowinkel of natuurwinkel binnenloopt dan weet je dat de schappen vol staan met detox producten. Een product wat er tussenuit springt is detox thee.

Detox thee is een soort thee die je kan drinken en zou bijdragen aan het ontdoen van afvalstoffen uit je lichaam.

Dit proces wordt ook wel ontgiften genoemd. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat toxische stoffen (die je binnenkrijgt door ongezonde voeding of door het inademen van vuile lucht) het lichaam verlaten.

Naast het afvallen zou detox thee ook bijdragen aan een gezondere huid en het krijgen van meer energie. Door een detox kuur te volgen vermijd je ongezonde voeding en lege calorieën die suikercrashes veroorzaken, waardoor je energieniveau stabiel blijft.

Als je goede resultaten wil behalen is het belangrijk dat je de juiste detox kuur volgt om te ontgiften. Het ontgiften met detox thee wordt ‘teatox’ genoemd. En vraag je je af of detox thee anders smaakt? Dan kan ik je alvast verklappen dat de meeste detox thee soorten niet veel anders smaken dan kruidenthee.

Hoelang je zo’n detox thee kuur kunt gebruiken hangt af van het merk dat je koopt. Sommige merken promoten hun detox-thee als een vervanger van frisdranken en koffie.

Je kunt kant-en-klare detox thee kopen in de winkel of op het internet, maar ik leg je straks uit hoe je detox thee zelf kunt maken.

We gaan nu kijken wat een detox thee kuur precies met je lichaam doet.

Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu

 

Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.

 

Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.

 

Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.

 

Start keto test

 

Wat doet een detox thee kuur?

detox thee kop naast een gember wortel

Een detox thee kuur wordt aangeprezen omdat het een soortgelijke werking zou hebben als andere detox producten, namelijk het reinigen van het lichaam.

Volgens detox voorstanders krijgen we namelijk allerlei ongezonde stoffen binnen, waarvan sommige in ons lijf blijven zitten. De theorie is dat een detox (thee) kuur kan helpen om deze stoffen uit het lichaam te krijgen.

In de praktijk is het echter zo dat het lichaam zichzelf al zuivert. De nieren en lever zorgen er namelijk voor dat afvalstoffen uit het lichaam gewerkt worden. Dat gezegd hebbende kan het geen kwaad om je lichaam af en toe een handje te helpen door gezonder en bewuster te eten en drinken.

Je kunt ook gezonde detox producten gebruiken omdat deze producten stoffen bevatten die de uitscheidingsorganen (darmen, lever, nieren) ondersteunen, wat ervoor zorgt dat ze hun werk beter kunnen doen.

Daarnaast kan het geen kwaad je lichaam af en toe eens te ontlasten, door minder ongezonde voedingsmiddelen tot je te nemen. Deze zorgen ervoor dat met name je lever en nieren extra werk hebben.

Intermittent fasting en detoxen

Om die reden wordt detoxen vaak in combinatie gedaan met periodiek vasten, oftewel intermittent fasting. Door te vasten laat je je organen rusten.

Wil je detox theedrinken en gaan vasten? Controleer dan even of de gekochte detox thee geen of nauwelijks calorieën bevat. Als je te veel calorieën binnenkrijgt dan wordt het proces van vasten onderbroken.

Nu terug naar het onderwerp. Zelfs als je lever, nieren en andere organen in goede gezondheid verkeren, kunnen er nog steeds veel gifstoffen worden opgeslagen zonder dat je het in de gaten hebt. In dat geval kan detox thee een handje helpen, al moeten de voordelen ervan ook niet worden overschat.

Een ander belangrijk is dat een gezonde detox kuur met thee of biologische sappen extra motiverend werkt. Je bent geneigd om het langer vol te houden. Een andere reden om voor een detox thee kuur te gaan is dat de kruiden die in de thee verwerkt zitten allerlei potentiële gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen.

Maar hoe zit met de detox claims die beweren dat je er een mooiere huid van krijgt? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Waar het drinken van detox thee op zichzelf waarschijnlijk weinig kan veranderen kan het weglaten van ongezonde suikerhoudende dranken, je huidgezondheid wel ten goede komen.

Dus als je detox thee gebruikt als alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, dan kan dat in principe een mooiere en gezondere huid tot gevolg hebben.

Wat zit er in detox thee?

De ingrediënten van Detox thee verschillen per soort en merk.

Al bestaat de basis vrijwel in alle gevallen uit kruiden en natuurlijke supplementen waarvan gedacht wordt dat ze een zuiverende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan brandnetel, mariadistel en paardenbloem.

In vrijwel alle gevallen wordt er bij het samenstellen van detox thee enkel gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Men denkt hierdoor vaak dat het drinken van dergelijke theesoorten geheel onschadelijk is, maar dat is helaas niet altijd het geval.

Zo wordt soms sennablad aan detox thee toegevoegd, dat laxerend werkt. Als je hier te veel van consumeert dan kan dat vervelende gevolgen voor je onderbroek hebben.

Laxerende middelen zijn eigenlijk alleen bedoeld voor mensen die dit op advies van een arts of specialist hebben gekregen. Wanneer je dit langdurig gebruikt zonder geneeskundig advies, dan brengt dit allerlei onnodige risico’s met zich mee.

Een ander ingrediënt wat kan voorkomen in detox thee is cafeïne. Ook hiervan is het niet verstandig om er te veel van binnen te krijgen. Dit geldt met name voor de mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of dagelijks 6 koppen koffie drinken. Wil je de hoeveelheid cafeïne beperken? Kies dan voor de soorten detox thee die cafeïnevrij zijn.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Kan detox thee helpen met afvallen?

Er zijn veel mensen die zich afvragen of detox thee je kan helpen met afvallen. Dit kan zeker het geval zijn. Het is echter niet zo dat detox thee een wondermiddel is.

Want als jij naast het drinken van detox thee ook allerlei ongezonde voedingsmiddelen eten en drinkt, dan is de kans klein dat je gewicht zult verliezen.

Daarbij zorgt detox thee er niet voor dat je zomaar ineens afvalt. Het werkt alleen wanneer je het als vervanger gebruikt voor dranken die veel calorieën bevatten. Met name dranken die veel suikers bevatten zijn een slechte keuze.

Dus voor de duidelijkheid: detox thee heeft zelf geen vetverbrandende eigenschappen. Maar door je voedingspatroon aan te passen en gezonde dranken te drinken zoals detox thee, voorkom je dat je dranken drinkt die rijk zijn aan lege calorieën, suikers, conserveermiddelen en andere ongezonde ingrediënten.

De enige uitzondering op de regel is groene thee extract. Sommige merken voegen groene thee extract als ingrediënt toe aan detox thee zakjes. Van groene thee extract weten we dat het op verschillende manieren kan bijdragen aan (bescheiden) gewichtsverlies.

Verschillende studies hebben laten zien dat groene thee extract de vetverbranding stimuleert en vetverlies kan veroorzaken, met name rond de buikstreek (bronbron).

Er bestaat dus een reële kans dat je afslankt door te detoxen. Maar zoals je ziet ligt dit niet zozeer aan de detox thee zelf, maar door je ongezonde gewoontes aan te passen. Er zijn vooralsnog geen klinische onderzoeken die bewijzen dat detox thee producten een goed hulpmiddel zijn om af te vallen.

Als je de gezonde weg bent ingeslagen dan is het wel belangrijk dat je ook ná een detox kuur gezond en gevarieerd blijft eten.

Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de verloren kilo’s als een boemerang weer terugkeren.

Verschillende soorten detox thee

Zoals met vrijwel ieder voedingssupplement is ook detox thee in verschillende soorten en smaakjes verkrijgbaar.

Er zijn meerdere populaire detox thee merken op de markt die allemaal hun eigen variant aanbieden. Wat hierbij opvalt is dat de kwaliteit van de detox thee nogal uiteenloopt. Bovendien lijken gebruikers niet allemaal even enthousiast te zijn.

Daarom leek het mij interessant om de populairste detox thee soorten onder de loep te nemen, zodat jij weet wat er te koop is. Ik zal er meteen bij aangeven of ik deze detox thee aanraad en waarom (niet).

Jacob Hooy detox thee

Jacob Hooy detox biologische kruidendrank

Allereerst is er de Jacob Hooy Detox thee. Deze populaire detox bevat naast groene thee een ruime hoeveelheid van verschillende kruiden. De verpakking beweert dat het om de volgende ingrediënten gaat:

Groene thee (Camelia sinensis)

Groene thee is een ingrediënt dat vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo verlaagt het onder andere het risico op infecties en is het goed voor de leverfunctie. Meer voordelen van groene thee zijn hier te vinden.

Citroengras (Cymbopogon citratus)

Ook citroengras zou bevorderlijk werken voor de gezondheid en onder andere antioxidanten bevatten. Al ontbreekt voor sommige geclaimde gezondheidsvoordelen nog wetenschappelijk bewijs.

Grote brandnetel (Urtica dioica)

Het nuttigen van brandnetels klinkt misschien niet erg smakelijk, maar gezond is het wel. Zo bevatten deze planten allerlei vitamines en mineralen, waardoor het loont om ze in je thee te verwerken.

Sinaasappelschil (citrus sinensis)

Wist je dat niet alleen de vrucht, maar ook de schil van een sinaasappel vitamine C bevat? Gezien het niet lekker is om zo te eten is het een ideaal ingrediënt om aan je thee toe te voegen.

Rozenbottel (Rosa canina)

Rozenbottel is een goede bron van vitamine C en daardoor goed voor het immuunsysteem.

Kruizemunt (Mentha spicata var.crispa)

Ook Kruizemunt wordt gelinkt aan allerlei gezondheidsvoordelen en zou daarnaast maagpijn kunnen verlichten.

Mariadistel (Silybum marianum)

Mariadistel wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van de stofwisseling. Of dit ook aantoonbaar effect heeft op het afvalproces is echter nog maar de vraag.

Gember (Zingiber officinale)

Het gebruik van gember kan vele kwaaltjes doen verlichten en zelfs voorkomen. Meer hierover is te lezen in dit uitgebreide artikel.

Zwarte bessenblad (Ribes nigrum)

Zwarte bessenblad heeft een gunstig effect op de luchtwegen en kan daardoor een goede toevoeging zijn aan je detox thee.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Paardenbloem bevat allerlei antioxidanten en werd in een aantal onderzoeken gelinkt aan het ondersteunen van de lever (bron). Ook zou er ‘Passievrucht aroma’ aan de thee zijn toegevoegd.

Als we kijken naar de ingrediëntenlijst dan ben vrij positief over deze detox thee. Maar helaas kan ik niet terugvinden of de gebruikte kruiden van biologische oorsprong zijn.

Je staat er misschien niet bij stil, maar kruiden en specerijen worden ook bespoten met bestrijdingsmiddelen. Vandaar dat ik je kan aanraden om voor een biologische detox thee variant te gaan.

Niva detox thee

Niva detox thee verpakking

Als je op zoek was naar Niva detox thee dan moet ik je teleurstellen (of juist niet)… Ondanks dat er veel naar gezocht wordt lijkt deze thee soort al een tijdje uit de handel te zijn gehaald.

En met goede reden! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van Niva detox thee:

“Analyse van deze voedingssupplementen door het Rikilt en het RIVM heeft aangetoond dat deze producten, die als kruidenthee of kruidenpreparaat verkocht worden, vermengd zijn met stoffen die ook in geneesmiddelen voorkomen.”

Het is bedrijven en handelaren verboden nog langer te handelen in Niva detox thee. Dit bevestigt dat niet alle detox thee soorten even gezond zijn, erger nog, ze kunnen je gezondheid in sommige gevallen zelfs schaden. Koop dus niet zomaar een merk omdat deze populair is.

Detox thee Zonnatura

Detox thee zonnatura verpakking

Ook Zonnatura heeft een eigen product van detox thee. Volgens de website gaat het om de volgende ingrediënten:

Citroengras

Ook de detox thee van Zonnatura bevat citroengras, dat vol zit met antioxidanten.

Sinaasappelblad

Sinaasappelblad is weer iets anders dan sinaasappelschil, het ingrediënt dat aan de detox thee van Jacob Hooy toegevoegd is. Al worden aan beide allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Brandnetelblad

Ook hier zit weer brandnetel in, dat vitamines en mineralen bevat.

Paardenbloemblad

Tevens is paardenbloemblad weer vertegenwoordigd, dat gelinkt wordt aan het ondersteunen van de lever (bron).

Muntblad

Muntblad is rijk aan allerlei voedingsstoffen, waaronder vitamine A (bron).

Paardenbloemwortel

Paardenbloemwortel kan helpen om de lever te beschermen (bron).

Vlierbloesem

Ook Vlierbloesem zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine C.

Berkenblad

Berkenblad bevat naast vitamine C ook nog enkele andere stoffen die de gezondheid ten goede kunnen komen.

Rozemarijn

Uit onderzoek is gebleken dat rozemarijn kan bijdragen aan een gezond verteringsproces, al is er op dit moment weinig overtuigend bewijs beschikbaar (bron).

In tegenstelling tot bij Jacob Hooy is het bij Zonnatura wel zeker dat er uitsluitend biologische ingrediënten zijn gebruikt. Daarnaast bevat het enkele kruiden die potentiele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Het nadeel van de Zonnatura Detox thee is echter dat er geen specifieke kuur aan vastzit. Voor de gebruiker is het niet niet duidelijk hoe je nou precies het maximale uit deze detox thee kunt halen en of je er een kuur mee kan volgen.

Hoe maak je detox thee zelf?

Geen behoefte aan kant-en-klare detox thee? Geen probleem, je kunt namelijk detox thee ook zelf thuis maken!

Het is hiervoor wel belangrijk dat je de juiste kruiden weet te verzamelen en fijnhakt.

Breng een halve liter water (of minder) aan de kook en voeg wat gemalen ingrediënten als kurkuma, gember, groene thee extract en zwarte peper toe. Laat het enkele minuten koken, zeef het en serveer!

Gezien het best een uitdaging kan zijn om de juiste dosering te vinden. Als je detox thee voor de eerste keer probeert dan raad ik je aan om voor kant-en-klare detox producten te kiezen.

Zorg er wel voor dat je uitsluitend bij betrouwbare detox aanbieders koopt. Het liefst bedrijven die biologische producten aanbieden.

Waar is detox thee te koop?

Verschillende detox thee soorten zijn zowel in drogisterijen als op het internet verkrijgbaar.

Wat je vaak ziet bij drogisterijen die de laagste prijzen hanteren, is dat ze adverteren met allerlei ‘gezonde’ detox producten, die in werkelijkheid weinig bijdragen aan het afvoeren van gifstoffen. Kijk daarom altijd even na welke ingrediënten er op het etiket staan vermeld.

Als je zeker wil weten dat je een goed detox product aanschaft dan raad ik je aan om een detox kuur bij een betrouwbare specialist te kopen. Meer daarover lees je hieronder.

Mijn eindoordeel

Detox thee is een goed alternatief voor ongezonde dranken en een uitkomst voor mensen die het saai vinden om alleen maar water te drinken.

Je moet alleen niet verwachten dat het een wondermiddel is, want overschakelen naar een gezond en gevarieerd eetpatroon is nog steeds essentieel om je gezondheid op de lange termijn te verbeteren.

Detoxen kan er wel voor zorgen dat je je lichaam een handje helpt in het herstelproces van ontgiften en afvallen. In zo’n periode waarin veel van je lichaam en wilskracht wordt gevraagd, is het aan te raden om veel biologische groenten en fruit te nuttigen die rijk zijn vitamines, mineralen en antioxidanten.

Omdat dit makkelijker gezegd is dan gedaan kan een gezonde detox kuur je daarbij helpen. Dit werkt voor de meeste mensen nog beter dan detox thee.

Gezonde detox kuur van Happyjuicy

Om te detoxen raad ik de detox kuur van HappyJuicy aan. De lekkere en gezonde detox kuur van Happyjuicy werkt op basis van natuurlijke en biologische ingrediënten die helpen je lichaam te reinigen. Omdat de detox kuur van Happyjuicy koolhydraatarm is kun je er ook nog eens snel mee afvallen!

Met deze unieke detox kuur krijg jij op een makkelijke manier je dagelijkse portie groenten en fruit binnen, waardoor je immuunsysteem versterkt wordt.

Ontdek hier alle gezondheidsvoordelen van deze detox kuur met de hoogste korting.

Als detox beginner zit er ook een handige uitleg bij, waarin je precies wordt verteld wat je moet doen. Ook krijg je een weekschema.

Klik hier voor meer informatie over deze gezonde detox kuur om je lichaam te ontgiften en er stralend uit te zien.

Welk van de 5 buiktype heb jij? Doe de test en ontdek het direct (en hoe jij met jouw type een platte buik krijgt)

Wil je weten welke buiktype je hebt? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?

Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.

Je zal het volgende te weten komen:

  • Welk type buik jij hebt
  • Potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
  • Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen

Start buiktype test

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )