943

Wat Zorgt voor Love Handles en Hoe Krijg je ze Weg?

Het klinkt best mooi als je zegt dat je love handles hebt, maar eigenlijk is het een liefkozende benaming voor vervelende vetrollen boven de heup.

Die naam gebruiken we liever niet, want dan worden we weer herinnerd aan iets dat we liever kwijt dan rijk zijn.

Wat veroorzaakt love handles? En nog belangrijker: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

In dit artikel geef ik je alle antwoorden en de beste oefeningen om van love handles af te komen.

 

Inhoud van dit artikel

Wat zijn love handles?

Rolvormige ophoping van vet rond de spijkerbroek

Lovehandles zijn de beruchte vetrolletjes die net boven de spijkerbroek uitsteken. Ze kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.

Dit is een van de eerste plekken waar lichaamsvet wordt opgeslagen.

Het is beslist niet moeilijk om ze te herkennen. Trek je favoriete jeans maar eens aan, en ga voor de spiegel staan:

Zie je die rolletjes die brutaal boven je spijkerbroek uitkomen? Die niet passen bij de band van je jeans?

Juist, dat zijn nou de love handles. Ze zijn gênant omdat ze gemakkelijk zichtbaar zijn als je een strak shirt of topje draagt.

Vetopslag in je lichaam kan natuurlijk op allerlei plekken plaatsvinden, maar één van die plekken is vlak boven je heupen waardoor er vetrolletjes gaan ontstaan.

Welk van de 5 buiktype heb jij? En hoe jij met jouw type een platte buik krijgt!

Doe deze gratis test en ontdek welk buiktype je bent.

Wat veroorzaakt love handles?

Love handles kunnen door verschillende factoren (of een combinatie van) worden veroorzaakt. Voor jou is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn, zodat je love handles in de toekomst kunt voorkomen.

Love handles ontstaan als gevolg van vetophoping rond de heupen en de buikstreek.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ophoping van extra vet rond je taille en heupen.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van lovehandles, zowel bij mannen als bij vrouwen:

Oorzaak #1: slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging

ongezond eten

Slechte eetgewoonten kunnen love handles veroorzaken doordat je meer lichaamsvet opslaat.

Op het moment dat je eet, worden de koolhydraten uit dat eten omgezet in suikers (glucose) die geschikt zijn als energiebron voor je lichaam.

Deze suikers komen in je bloedbaan terecht en zullen vrij snel zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel, de hoeveelheid suikers in je bloed.

Je lichaam reageert hier meteen op door extra insuline aan te maken. Deze insuline zal uiteindelijk zorgen voor het transport van de suikers naar de organen en spieren die op dat moment behoefte hebben aan brandstof.

Maar als je geen actief leven leidt en je veel calorieën binnenkrijgt door het eten van vetrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zal er een bepaalde hoeveelheid suiker overblijven.

Aangezien dit niet in de bloedbaan kan blijven, wordt deze overmaat aan suikers door dezelfde insuline omgezet naar lichaamsvet, en opgeslagen op één van de bekende plekken: buik, heupen, billen of bovenbenen.

Wanneer mensen meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbranden, kan lichaamsvet zich ophopen rond de heupen en taille (bron). Na verloop van tijd zal deze ophoping van vet zichtbaar worden.

Wil je meer bewegen zonder te hoeven sporten? Lees dan mijn artikel over afvallen zonder te sporten of begin met hoelahoepen of touwtje springen voor vetverlies.

Andersom werkt het precies hetzelfde: Als je energie nodig hebt, en deze is niet direct beschikbaar in je bloedbaan, dan wordt er in principe lichaamsvet aangesproken om toch je spieren en organen van energie te kunnen voorzien.

Dit laatste is erg complex waarbij ook andere beschikbare energiebronnen in het lichaam worden aangesproken.

Helaas gaat de afbraak van lichaamsvet veel complexer en veel langzamer dan de opslag van lichaamsvet. Met andere woorden: de kilo’s komen er sneller aan, dan dat je ze weer kwijt bent.

Oorzaak #2: leeftijd

Als je ouder wordt, verandert je lichaamssamenstelling (bron).

Mensen verliezen elke tien jaar minstens 3-8% aan spiermassa, terwijl de toename van lichaamsvet toeneemt.

En dit proces begint al rond je 35ste. Het behouden van voldoende spiermassa is noodzakelijk om goed te functioneren.

Voor vrouwen kan de menopauze een uitdagende tijd zijn. Ze hebben te maken met vele veranderingen in het lichaam.

Ruim de helft van de vrouwen in de overgang merkt dat hun figuur verandert. Maar ook veel mannen hebben op oudere leeftijd te maken met opgehoopt vet in de buikstreek.

Als oudere volwassene is dagelijkse lichaamsbeweging een van de belangrijkste dingen die je voor je gezondheid kunt doen.

Het kan niet alleen overgewicht helpen voorkomen, maar het helpt je spieren ook sterker te worden zodat je dagelijkse activiteiten kunt blijven doen zonder afhankelijk te zijn van iemand anders.

Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode

 

Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?

 

Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam

 

Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.

 

Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.

Oorzaak #3: hormonale veranderingen en gezondheidsproblemen

We hebben allemaal hormonen in ons lichaam. Hormonen zijn de zogenaamde boodschappers van het lichaam.

Er zijn ruim 50 verschillende hormonen die allemaal stuk voor stuk een eigen functie en boodschap hebben.

Een hormoon dat in verband staat met love handles is het vetopslag hormoon insuline.

De aanmaak van te veel insuline zorgt voor extra vetopslag en het ontstaan van vetrollen boven de heupen. Love handles kunnen het gevolg zijn van te veel insuline in het lichaam, ook wel bekend als insulineresistentie.

Insulineresistentie is een voorloper van diabetes type 2 en kan er de oorzaak van zijn dat je last hebt van lichaamsvet op de heupen. Het verhoogt het risico op overgewicht, hoge hoeveelheden triglyceriden en een verhoogde bloeddruk (bron).

Een hormonale disbalans kan heel gemakkelijk ontstaan door bijvoorbeeld het eten van veel ongezonde en bewerkte voedingsstoffen, of juist een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.

Daarnaast hebben de afwezigheid van beweging en sporten, en stress een hele grote invloed hierop.

Zijn love handles gevaarlijk?

plaatselijk vet verbranden

Love handles zijn niet gevaarlijk, maar overtollig vet op je heupen en buik kan wel wijzen op (extreem) overgewicht. In die zin is het een signaal dat je minder calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

De onderliggende oorzaak van love handles is het vasthouden van overtollig lichaamsvet.

De ophoping van vet in bepaalde gebieden (zoals je midden en heupen) kan het risico op gezondheidsproblemen vergroten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen. Daarom is het belangrijk dat je manieren vindt om van love handles af te komen voordat ze een risico vormen voor je gezondheid.

Lees verder en ontdek wat je kunt doen om love handles weg te krijgen.

Wat helpt tegen love handles?

De term ‘love handles’ mag dan wel een hele lieve benaming zijn voor vetrolletjes, maar jezelf van overtollig lichaamsvet ontdoen is een serieuze zaak.

Hier zijn enkele tips voor het kwijtraken van love handles en buikvet:

Tip #1: let op je voeding

Deze tip zal je niet verbazen. Love handles ontstaan door overtollig lichaamsvet in de buikstreek. Voor de meeste mensen is dit het gevolg van het eten va te veel geraffineerde koolhydraten (waaronder toegevoegde suikers) en transvetten.

Ga voor een gezond dieet dat zich richt op natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Dat betekent in de praktijk veel hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, groenten, fruit en een gematigde inname van koolhydraten zoals haver, quinoa, boekweit, etc.

Uiteindelijk wil je langdurig verzadigd zijn en minder calorieën eten dan je dagelijks verbrandt. Dit zorgt voor een calorietekort en bevordert de verbranding van lichaamsvet.

Wil je snel afvallen en op gezond gewicht blijven? Kijk dan eens of het koolhydraatarm dieet iets voor jou is.

Tip #2: beweeg meer en begin met sporten

sporter strikt veters met op de voorgrond een groene smoothie

Wanneer je wilt afvallen en extra buikvet wil verbranden, is het van groot belang om meer te gaan bewegen. Dit houdt in dat je niet alleen vaker die hardloopschoenen aantrekt of naar de sportschool gaat, maar ook dat je wat vaker de trap neemt.

Loop naar je werk als je kantoor in de buurt is. Deze dagelijkse activiteiten helpen je om calorieën te verbranden en op gezond gewicht te blijven. Het lijkt onbelangrijk maar het is op jaarbasis wel ontzettend effectief.

Wil je weten hoeveel stappen je per dag moet lopen om af te vallen? Lees dan dit artikel:

Hoeveel Stappen Per Dag Is Gezond en Nodig Om Af te Vallen?

Zoek iets wat je leuk vindt en op de lange termijn kan volhouden om af te vallen. Combineer bijvoorbeeld gewichtstraining met cardiovasculaire oefening. Gewichtstraining zorgt voor een gezonde hormoonbalans en verhoogt (tijdelijk) de stofwisseling, zodat je ook in rusttoestand calorieën verbrandt.

Het is wel belangrijk om niet met cardio te overdrijven. Iets wat de meeste mensen doen. Ga vooral voor HIIT-training en gewichtstraining. Dit bespaart je ook veel tijd.

Het voordeel van HIIT en fitness of gewichtstraining is dat je wat spiermassa opbouwt. Spieren hebben relatief veel energie nodig om zichzelf in stand te houden. Veel meer dan lichaamsvet!

Tip #3: vermijd stress

Stress is een heel raar ding, en heeft ontzettend veel negatieve invloed op je lichaam. Dat wil zeggen, als je continu last hebt van stress.

Wanneer je voortdurend onder druk staat en spanningen ervaart, dan worden bepaalde lichaamsfunctie in een soort stand-by stand gezet. Dit wordt gedaan om energie vrij te maken voor de organen en lichaamsfuncties die op dat moment wél nodig zijn.

Tijdens de periode van stress wordt onder andere het hormoon cortisol aangemaakt, ook wel het stress-hormoon of het vetopslag-hormoon genoemd. Dit veroorzaakt een onbalans in de hormoonspiegel waardoor je lichaam extra vet gaat opslaan.

Onder invloed van het hormoon cortisol, zal dit met name in de buikstreek zijn.

Uit verschillende studies blijkt dat een hoge cortisolwaarde verschillende gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken:

 • Gewichtstoename: een hoog cortisolniveau verhoogt de eetlust en zorgt voor meer vetopslag rond de buikstreek (bronbron).
 • Vermoeidheid: het beïnvloedt de dagelijkse cycli van andere hormonen, verstoort slaappatronen en veroorzaakt vermoeidheid (bronbron).
 • Chronische aandoeningen: denk aan hoge bloeddruk, diabetes type 2 en osteoporose (bron).
 • Verlaagde hersenactiviteit: langdurige stress blijkt in dierenstudies voor geheugenverlies te zorgen. Men denkt dat dit ook voor het menselijke geheugen geldt (bron).
 • Ontstekingen: stress ondermijnt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en ontstekingen (bron)

Probeer daarom die, vaak onnodige, stress beter te beheersen in je leven en zorg ook regelmatig voor momenten dat je kunt relaxen.

Ga iets leuks doen waardoor je kunt ontspannen, bijvoorbeeld even lekker sporten. Of ga regelmatig eens naar de sauna, of ga iets met yoga doen. Het maakt allemaal niet uit, als je maar regelmatig ontspant.

Tip #4: zorg voor een goede nachtrust

Love handles kwijtraken is een uitdaging. Als je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om voldoende en kwaliteitsvol te kunnen slapen.

Waarom? Omdat een gebrek aan slaap de eetlust kan verhogen. We hebben het al eerder over hormonen gehad.

Maar wat belangrijk is om te weten is dat verschillende hormonen de eetlust beïnvloeden.

Bijvoorbeeld het hormoon ghreline bevordert het hongergevoel en leptine draagt juist bij aan een verzadigd gevoel (bron, bron). Een gebrek aan slaap kan de regulatie van deze hormonen in de war brengen.

Te weinig slaap heeft ook een negatieve invloed op het sympathische zenuwstel, dat leidt tot verhoogde cortisolwaarden, een hormoon dat in verband staat met stress (bron).

Om het nog erger te maken heeft onderzoek aangetoond dat mensen met een slaaptekort de neiging hebben om vaker calorierijke voedingsmiddelen te eten die veel vetten en koolhydraten bevatten (bron).

Een gebrek aan slaap kan ook tot een ontregeling van de stofwisseling leiden. Kortom, genoeg redenen waarom slapen minstens zo belangrijk is als gezond eten.

Hieronder enkele tips voor een goede nachtrust:

 • Ga naar bed rond hetzelfde tijdstip
 • Slaap in een donkere kamer
 • Houd de slaapkamer koel met frisse lucht
 • Eet en drink niet vlak voor het slapengaan
 • Blokkeer omgevingsluid (slaapoordoppen, geluidswerende isolatie, etc.)

Tip #5: eet meer eiwitten

Het eten van eiwitten is belangrijk als je wilt afvallen. Eiwitten zorgen voor een verhoging van het metabolisme en vermindert het hongergevoel (bron).

Zo geeft het eten van eiwitten een veel beter gevoel van verzadiging dan het eten van koolhydraten of vetten (bronbron).

Bovendien helpt een eetpatroon met voldoende eiwitten je op gezond gewicht te blijven als je bent afgevallen (bron).

Het is niet zonder reden dat alle gezonde diëten voldoende eiwit in hun dieet hebben opgenomen.

Denk nu niet dat je je dan maar helemaal op de eiwitten moet gaan storten als je wilt afvallen. Te veel eiwitten eten is niet gezond.

Voor een gezond gewicht is het optimaal dat 30%, van de kcal die je eet, uit je eiwitten bestaat (bronbronbron). Dit is tweemaal zoveel als waar het gemiddelde Westerse dieet momenteel uit bestaat (bron).

Oefeningen om van love handles af te komen

Hoewel het niet mogelijk is om in een specifiek lichaamsgebied vet te verbranden, kan een combinatie van gezond eten en fysieke inspanning helpen bij het afvallen.

Bovendien kun je bepaalde oefeningen doen die gericht zijn op specifieke delen van het lichaam, zoals de heup- en buikspieren. Deze oefeningen zorgen er namelijk voor dat we het ‘probleemgebied’ wat strakker maken met spieropbouw, zodat het lichaamsvet op die plek minder opvalt.

Daarbij verbrand je ook nog eens de nodige calorieën en stimuleer je op die manier vetverbranding. Dit zorgt uiteindelijk voor een lager vetpercentage waardoor je die vervelende love handles langzaam ziet verdwijnen.

Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen om snel van love handles af te komen. Door deze oefeningen te combineren met een gezond eetpatroon, verbrand je sneller buikvet.

Wil je gelijk aan de slag met een schema om je love handles weg te trainen? Lees dan dit artikel:

Touwtje springen

In deze video begeleid Sanne je door een 5 minuut durende workout met gebruik van een springtouw. Wil je jezelf meer uitdagen? Doe dan 2 tot 3 rondes.

Vetverbranding workout voor beginners (14 min.)

In deze video begeleid Sanne je door een ongeveer 15 minuut durende vetverbranding workout voor beginners. Deze workout kan je thuis uitvoeren, je hebt enkel een matje nodig.

Full body workout voor beginners (15 min.)

In deze video begeleid Sanne je door een 15 minuut durende full body workout voor beginners. Je hebt voor deze workout enkel een matje nodig.

https://youtu.be/btz9MwH2okY

Verbrand snel overtollig buikvet en krijg die platte buik van je dromen

Ik heb een methode ontwikkeld om hardnekkig buikvet te verbranden met wetenschappelijk onderbouwde tips, buikspier schema’s en recepten.

Het is het meest complete boek om een strakke en platte buik te krijgen, en dat met minimale investering qua tijd en inspanning.

Je leert onder andere de volgende zaken:

 • 50 overheerlijke recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn
 • Hoe je drastisch je vetpercentage verlaagt
 • 8 regels voor een platte en strakke buik
 • Hoe je met 3 keer 20 minuten per week een strakke buik krijgt
 • 12 fouten die mensen maken bij het krijgen van een strakke buik

Ontdek hoe je binnenkort al een strakke en platte buik hebt:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...

Oscar’s sapjes

Array ( [0] => Male )