Je bent bezig met afvallen en de kilo’s vliegen er verrassend snel af. Maar dan bereik je een plateau…
Je valt niet meer af ondanks je gezonde dieet. Je gewicht daalt niet meer. In het ergste scenario val je niet af maar kom je in gewicht aan.
Niet meer afvallen kan ontzettend frustrerend en ontmoedigend zijn. De meeste mensen die ervaring hebben met afvallen kunnen hierover meepraten.
Lees hier de belangrijkste redenen waarom je niet meer afvalt en wat je ertegen kunt doen!
- Opgelet: Dit artikel gaat over dat je niet MEER kunt afvallen. Je bent dus wel afgevallen, maar toen liep het vast. Ben je onlangs begonnen met afvallen maar boek je weinig resultaat? Lees dan dit artikel.
Inhoud van dit artikel
Video met 4 veel voorkomende redenen:
Als je liever kijkt dan leest dan heb ik voor jou een goede video. In dit artikel staan meer redenen uitgeschreven dan in de video dus ik raad zeker aan verder te lezen na het bekijken van de video.
Doe deze test en krijg jouw unieke op maat gemaakte keto schema, recepten en menu
Ontdek hoe je met jouw lichaam en behoeften je streefgewicht bereikt.
Vul een aantal simpele vragen in en laat ons voor jou een uniek plan maken waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet.
Dit is geen jojo dieet, maar een manier waarop jij vol plezier resultaten behaalt en tegelijkertijd lekker eet.
Reden #1: Chronisch te weinig eten (crashdieet)
Een tijd geleden ging Linda de Mol een afvalpoging wagen. Twee maanden geleden besloot Linda de Mol drastisch af te vallen.
Ze hield een blog bij waarin je haar wekelijkse vorderingen kon lezen.
Haar strenge dieet van 1500 calorieën en maar liefst 4 uur sporten per week leverde na 6 weken tijd een gewichtsverlies van 6 kg op. Onlangs kwam naar buiten dat ze niet meer verder afvalt, ondanks dat ze nog steeds goed op haar eten let en wekelijks 3 uur blijft sporten.
Dat zijn aardig wat uurtjes sporten in de maand. Hoe kan het dan dat ze geen gram meer is afgevallen?
Een maaltijd overslaan op zijn tijd is prima (zie reden 5), maar chronisch te weinig eten zoals Linda de Mol doet en belachelijk veel sporten waardoor het lichaam niet meer de kans krijgt om zich te herstellen, werkt juist contraproductief.
Dat is niet alleen overdreven te snel veranderingen willen zien, het is ook moeilijk vol te houden.
Maar Linda de Mol is niet de enige die kampt met dit probleem. Er is een grote groep vrouwen in Nederland die chronisch te weinig eet en daardoor stilstaat met afvallen.
Het helpt ook niet mee dat de afslankmarkt al jaren wordt overspoeld door allerlei calorie beperkende crash diëten.
De ene ‘voedingsexpert’ gaat nog rigoureuzer te werken dan de andere.
Maar uiteindelijk blijkt hun advies zelden te werken. En dan komen mensen naar mij met de vraag “hoe kan het dat ik niet meer afval’’.
Afvallen is niet alleen een kwestie van tellen wat je in je mond stopt. Als je je alleen op het aantal calorieën focust, dan verlies je alles wat te maken heeft met gezonde voeding, welke voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen en mineralen.
Je metabolisme zal na drie dagen vertragen als je een dieet met zeer weinig calorieën volgt (bron). Dit is ook één van de redenen waarom het zo moeilijk is om gewichtstoename te voorkomen nadat je bent gestopt met een crashdieet (bron). Zodra je stopt vliegen de kilo’s er vaak weer razendsnel aan.
Desondanks heeft een crashdieet ook enkele voordelen.
Mensen die lijden aan obesitas kunnen er op korte termijn baat bij hebben, indien ze onder begeleiding staan van een arts.
Het blijkt dat een crash dieet van 4 tot 12 weken voor significante veranderingen zorgt in gewichtsverlies en metabolische gezondheid voor mensen met obesitas (bron, bron).
Reden #2: Je verbrandt minder doordat je bent afgevallen
Een bekend neveneffect van snel afvallen is dat je stofwisseling afneemt.
Dit houdt in dat je minder calorieën verbrandt dan voorheen en dat kan een reden zijn dat je niet meer afvalt.
Wat mensen in het algemeen als de ‘honger modus’ (ook wel metabole adaptatie genoemd) beschrijven, is eigenlijk niets anders dan de natuurlijke reactie van het lichaam op een langdurig calorietekort.
Metabole adaptatie speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van overgewicht bij mensen. Wanneer het lichaam voor lange tijd onvoldoende voedsel binnenkrijgt om normaal te functioneren, dan neemt de stofwisselingssnelheid langzaam af.
Homeostase
Dat komt omdat de homeostase wordt verstoord. Dit is de toestand van alle belangrijke functionele systemen in het lichaam als ze in balans zijn. Hoe groter de vertraging, des te moeilijker het is om gewicht te verliezen (bron).
Met deze ‘noodtoestand’ probeert het lichaam het aantal calorieën dat je verbrandt te verminderen. De mate waarin de stofwisselingssnelheid afneemt bij caloriebeperking en gewichtsverlies, is bij iedereen verschillend (bron). Men denkt dat lichaamsgewicht hier ook een rol in speelt, want als je gewicht omhoog of omlaag gaat, dan neemt ook je stofwisseling toe of af.
Uit onderzoek is gebleken dat 3 dagen niets eten de stofwisseling van mensen niet doet vertragen (bron). Pas ná die tijd zagen onderzoekers een waarneembaar verschil in de rustmetabolisme (de energie die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren) van de deelnemers.
De hongermodus is grotendeels genetisch bepaald, maar eerdere afvalpogingen of lichamelijke beweging kunnen ook een rol spelen (bron).
- Wat kun je het beste doen als je een vertraagde stofwisseling hebt? In deze blog lees je verschillende wetenschappelijk bewezen manieren om je metabolisme te versnellen.
Word een metabolisme machine en reken voorgoed af met buikvet via de nieuwste en verbeterde keto methode
Welke hoeveelheid calorieën, koolhydraten en andere nutriënten zijn perfect voor jouw lichaam om jouw metabolisme maximaal aan te zetten?
Doe onze test en laat het ons exact voor jouw lichaam berekenen. Ieder lichaam is anders en door je te focussen op wat werkt voor jouw lichaam
Een op maat gemaakte dieet voor jou werkt tot driemaal effectiever om je streefgewicht te bereiken dan een regulier dieet.
Klik hier om het dieet te ontdekken dat perfect is geoptimaliseerd voor jouw lichaam.
Reden #3: Je dénkt dat je gezond eet
“Hoe kan het dat ik niet meer afval” is een veelgehoorde klacht als mensen enige tijd met een gezond dieet bezig zijn.
Uit mijn eigen studie blijkt dat “94,88% van de mensen vindt dat ze gezonder eten dan een gemiddeld persoon.”
Dit is natuurlijk een absurd hoog aantal.
Helemaal als je bedenkt dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht (bron):
Waar gaat het dan mis? Veel mensen denken dat ze gezond eten, terwijl ze dat eigenlijk niet doen.
Een groot percentage mensen die niet meer afvallen, eten nog steeds ongezond of krijgen te veel calorieën binnen (bron).
Ook staat niet iedereen stil bij de verborgen suikers in fruitdranken. Je denkt dat je iets gezonds drinkt, maar in werkelijkheid zitten de meeste fruitdranken vol met suikers. Naast de natuurlijke suikers uit vruchtensap is daar vaak nog eens extra suiker aan toegevoegd.
Deze extra calorieën worden bovendien niet door het lichaam gezien als volwaardige calorieën. Met andere woorden, de behoefte om te eten blijft, ook al heb je een half uur daarvoor honderden (lege) calorieën gedronken (bron).
Reden #4: Je moet ook gaan sporten
Gezonde voeding is het belangrijkste geheim als je succesvol wilt afvallen.
Maar vaak zie je dat afvallen, ondanks een gezond dieet, op een geven moment stagneert.
Dit komt omdat je stofwisseling enigszins vertraagt als je gewicht verliest.
Uit een onderzoek gedaan onder meer dan 2900 mensen, blijkt dat voor elke halve kilo dat men gewicht verloor, de ruststofwisseling afnam met 7 calorieën (bron). Hoe meer iemand afvalt, des te groter is de invloed op het basaal metabolisme.
Calorieën verbranden met sporten?
Het goede nieuws is dat sporten een vertraagde stofwisseling door afvallen kan voorkomen. Krachttraining zorgt voor het behoud van je spiermassa op het moment dat je gewicht verliest.
Je spiermassa beïnvloedt ook het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens fysieke inspanning en in rusttoestand. In feite is krachttraining en fitness, naast gezonde voeding, een belangrijk onderdeel van het succesvol afvallen (bron, bron).
In een studie van 12 weken werden jonge vrouwen met overgewicht op dieet gezet en moesten ze dagelijks 20 minuten met gewichten trainen. Na afloop werd een gemiddeld gewichtsverlies van bijna 6 kg gemeten en was de taille met 5 cm slanker geworden (bron).
Andere vormen van lichamelijke activiteit, zoals fietsen, joggen of HIIT, helpt ook om de vertraging van je stofwisseling tegen te gaan (bron, bron).
En wat kun je dan doen als je al doet sporten? Voor de mensen die zijn afgevallen, maar nu vastlopen, kan het helpen om de frequentie of intensiteit te verhogen. Daarmee bedoel ik dat je 1 of 2 dagen extra in de week gaat sporten of de intensiteit van je trainingen verhoogt.
Reden #5: Je slaat geen maaltijden over
Het is een groot misverstand dat je iedere dag veel (kleine) maaltijden moet eten om je stofwisseling te stimuleren en gewicht te verliezen.
Het blijkt dat een hogere maaltijdfrequentie geen enkel effect heeft op vetverbranding of gewichtsverlies (bron).
Ook het overslaan van het ontbijt heeft geen invloed op het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt (bron).
Het idee dat je stofwisseling aanzienlijk vertraagt als je een maaltijd overslaat, is nooit wetenschappelijk bewezen.
We weten inmiddels dat het tegenovergestelde waar is. Korte periodes vasten kan je metabolisme tijdelijk versnellen. Onder een groep mannen werd een verhoging van de stofwisseling met 14% geconstateerd toen ze 3 dagen hadden gevast (bron).
Feitelijk gezien is een korte periode van vasten natuurlijker dan iedere 3 á 4 uur een maaltijd naar binnen proppen. Denk er maar eens over na: in de oertijd was ook niet altijd voedsel voorhanden. Er bestonden toen geen supermarkten en er waren ook geen tankstations 24 uur per dag open waar men zich ongegeneerd vol kon proppen met allerlei zoete troep.
Onze voorouders moesten het doen met wat ze konden verzamelen. Het kwam dus regelmatig voor dat er niets voorhanden was en men noodgedwongen moest vasten. En ondanks alles hebben ze deze immens zware periode weten te overleven.
Als je dus niet meer afvalt ondanks je gezonde dieet, dan kan het verstandig zijn om regelmatig een maaltijd over te slaan.
Het overslaan van een maaltijd is ook een test voor insulineresistentie. Mensen die last hebben van insulineresistentie kunnen dat namelijk niet. Zij moeten vaker dan 3 keer per dag eten, omdat ze anders last krijgen van allerlei fysieke en mentale klachten (bron).
Denk dan aan:
- Hongeraanvallen
- Stemmingswisselingen
- Wazig zien
- Concentratiestoornissen
In onderstaande video bespreek ik de 4 mythes over het overslaan van je ontbijt:
Reden #6: Je eet ongemerkt meer
Als je merkt dat je niet meer afvalt, dan kan het zijn dat je toch meer calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk denkt.
Je denkt misschien dat dit niet voor jou geldt, maar verschillende studies tonen aan dat de meeste mensen hun dagelijkse calorie-inname aanzienlijk onderschatten (bron, bron).
Ook is het zo dat mensen ongemerkt meer eten als ze weinig bewegen en afgeleid zijn. Eten terwijl je afgeleid bent, kan leiden tot sneller en méér eten.
Of je nu televisie kijkt, naar de radio luistert of een computerspelletje speelt, het leidt allemaal tot meer voedselinname (bron, bron).
Onderzoek heeft aangetoond dat televisie kijken terwijl je eet onverstandig is. Deelnemers aan een onderzoek aten 36% meer pizza en 71% meer macaroni dan diegenen die geen televisie keken (bron).
Eetdagboek
Hoe kan je voorkomen dat je niet meer afvalt? Een manier is om je calorieën een tijdje bij te houden en bewust bezig te zijn met wat je eet.
Bijhouden van wat je eet kan ook verstandig zijn als je een bepaald doel wilt bereiken. Bijvoorbeeld als je minimaal 30% van je totale aantal calorieën uit eiwitten wilt hebben omdat je het eiwitdieet volgt. Dit gaat je nooit lukken als je niet bijhoudt met wat je in je mond stopt.
Betekent dit dat je de rest van je leven calorieën moet tellen als je geen dieet volgt? Nee, dat is weer wat overdreven. Een methode die je kunt toepassen is door iedere maand een weekje stil te staan bij wat je eet. Op die manier krijg je een gevoel voor hoeveel je eet en wat je op een dag zou mogen eten.
Reden #7: Je bent aangekomen in spiermassa
Eenmaal begonnen met afvallen hebben mensen de neiging om iedere ochtend op de weegschaal te springen.
De eerste weken lijkt alles volgens plan te gaan, maar dan gebeurt het onvermijdelijke; het afvallen lukt niet meer.
“Ik val niet af maar kom aan! Hoe kan het dat ik niet meer afval?” Sport kan hiervan de oorzaak zijn. En dat is niet negatief bedoeld.
Door (kracht)sport kun je in je spiermassa zijn aangekomen en dat is zwaarder dan lichaamsvet.
Dit zie je vooral terug bij mensen die pas zijn begonnen met krachttraining en fitness. En dat is juist een goed teken want als we het hebben over afvallen dan bedoelen we eigenlijk het verlagen van ons vetpercentage en het kwijtraken van lichaamsvet.
Het verliezen van lichaamsgewicht zegt in principe vrij weinig. Bij een crash dieet vliegen de kilo’s eraf, maar dat is dan vooral vocht en geen lichaamsvet. Het is juist een lager vetpercentage wat voor een strakker en gezond lichaam zorgt.
- Het doel moet daarom altijd je vetpercentage verlagen zijn in plaats van gewichtsverlies.
Dus als de weegschaal niet meer naar beneden gaat, raak dan niet onmiddellijk in paniek en bedenk dat het door spiergroei kan komen.
Daarom is het ook een goed idee om maandelijks je vetpercentage te meten met behulp van een huidplooimeter. Op die manier blijf je gemotiveerd als je denkt dat je niet meer afvalt terwijl dat in werkelijkheid wél het geval is.
Reden #8: Je drinkt te weinig water, koffie of groene thee
Water drinken heeft aantal voordelen als het gaat om afvallen.
Ten eerste heeft water, met name koud water, een gunstig thermisch effect op je lichaam. Door koud water te drinken kun je tijdelijk je stofwisseling versnellen.
Dit komt omdat koud water meer energie kost om in het lichaam op te warmen (bron).
Door een halve liter water te drinken kun je tijdelijk 24 tot 30% meer calorieën verbranden (bron). Daarnaast zorgt water drinken, met name voor een maaltijd, dat je minder voedsel tot je neemt.
Een onderzoek onder volwassen en ouderen laat zien dat 0,5 liter water drinken voor de maaltijd het afvallen met 44% versnelt in een periode van 3 maanden ten opzichte van de proefpersonen die dat niet deden (bron).
Als je denkt dat je niet meer kunt afvallen, dan kan het helpen om je dagelijkse favoriete dranken te vervangen door water (bron).
Koffie
Voor alle koffieliefhebbers heb ik goed nieuws! Koffie drinken helpt in de strijd tegen overgewicht (bron). Koffie heeft een licht stimulerend effect op de stofwisseling en is tevens rijk aan antioxidanten.
Cafeïne koffie kan je metabolisme versnellen met 3 tot 11% en het risico op diabetes type 2 verminderen met 23-50% (bron).
Bovendien is zwarte koffie (zonder toevoegingen als melk en suiker) ideaal voor gewichtsverlies omdat het geen calorieën bevat.
Groene thee
Groene thee is misschien wel het gezondste drankje op aarde. Het zit vol met antioxidanten, vitamines en mineralen. Daarnaast bevat groene thee bevat ook natuurlijke cafeïne. Ideaal voor vetverbranding dus. Maar daarmee zou je het drankje eigenlijk te kort doen.
Groene thee is ook goed voor de huid, het geheugen en verlaagt het risico op kanker bij zowel mannen als vrouwen (bron, bron).
Als het gaat om afvallen dan heeft groene thee net als koffie een licht stimulerende werking op de stofwisseling. Diverse studies tonen aan dat groene thee leidt tot een vermindering van lichaamsvet, met name rondom de buik (bron).
Reden #9: Je drinkt te veel alcohol
Regelmatig alcohol drinken kan het proces van afvallen flink verstoren.
Het kan zelfs dé reden zijn waarom je helemaal niet meer afvalt. Ik zal je ook uitleggen waarom.
Op vet na is alcohol de meest energierijke voedingsstof, met 7 calorieën per gram. Alcohol levert weliswaar energie, maar je hebt er helemaal niets aan.
Met name bier is een echte caloriebom en regelmatig bier drinken kan leiden tot gewichtstoename (bron).
Het beste advies is daarom om tijdens een dieet geen alcohol te drinken. Als je dat moeilijk vindt, dan is het verstandig om het in ieder geval bij gedestilleerde dranken (zoals wodka) te houden. Eventueel gemengd met niet-calorische dranken.
Bier, wijn en andere zoete alcoholische dranken zijn zeer hoog in calorieën en kun je om die reden dan ook het beste vermijden. Een glaasje wijn of een flesje bier drinken op zijn tijd kan helemaal geen kwaad, maar iedere avond grote hoeveelheden alcohol wegwerken is slecht voor de gezondheid en kan het proces van afvallen saboteren (bron).
Reden #10: Je bent verslaafd aan koolhydraten
Als afvallen niet meer lukt, dan kan het zijn dat je nog steeds teveel koolhydraten eet. In dat geval kan het verstandig zijn om te starten met een koolhydraatarm dieet.
Het koolhydraatarm dieet is niet alleen makkelijker vol te houden, het is ook veel effectiever dan een vetarm dieet.
Verschillende studies hebben aangetoond dat je met een koolhydraatarm dieet 2 tot 3 keer zoveel afvalt dan met een vetvrij dieet (bron, bron).
Met een koolhydraatarm dieet beperk je het aantal koolhydraten in je voeding drastisch. Denk dan aan enkelvoudige koolhydraten zoals pasta en wit brood. Dit dieet zit hoog in eiwitten en gezonde groenten.
Het lijkt misschien lastig om uit eten te gaan of bij vrienden met een koolhydraatarm dieet. Dat valt best mee. De meeste restaurants in Nederland hebben een koolhydraatarme maaltijd op hun menu staan.
Mocht je in het restaurant toch nog twijfelen dan heb ik 2 eenvoudige tips voor je:
- Bestel een hoofdgerecht dat gebaseerd is op vlees of vis.
- Vraag om extra groenten in plaats van brood, aardappelen of witte rijst.
Reden #11: Je eet onvoldoende eiwitten
Zoals je weet moet je minder calorieën binnenkrijgen om gewicht te verliezen.
Eiwitrijke voeding helpt je in belangrijke mate om gewicht te verliezen en het kwijtraken van overtollig buikvet.
Een hoog eiwitdieet kent vele voordelen als het gaat om afvallen:
Eiwitten geven een langer verzadigd gevoel en onderdrukken de honger en eetlust. Dit komt onder andere doordat eiwitrijke voeding het hongerhormoon ghreline onderdrukt.
Daardoor ben je makkelijker in staat om weer gewicht te verliezen als je een plateau hebt bereikt.
Eet het liefst vlees van dieren die bewegen (rennen, zwemmen en vliegen), want die bevatten veel meer eiwitten.
- Eieren
- Gevogelte (kip, kalkoen)
- Mager vlees (rund, lam, wild)
- Vette vis (zalm, tonijn, makreel, forel, haring, kabeljauw, tong, garnalen)
Zelfs een eenvoudig ontbijt met alleen eieren heeft al een krachtig effect op de eetlust (bron).
Je weet nu wat je te doen staat; het opschroeven van je dagelijkse eiwitinname als je het gevoel hebt dat je niet meer afvalt.
- Ongeacht je geslacht, lengte of lichaamsgewicht is het belangrijk dat ongeveer 30% van je dagelijkse hoeveelheid calorieën uit eiwitten bestaat.
Welk van de 7 buiktype heb jij en wat is jouw ideale dieetschema om jouw doel te bereiken?
Doe de test en ontdek direct hoe specifiek jij een platte buik krijgt
Wil je weten welke buiktype je hebt? Hoeveel calorieën jij per dag moet eten om je doel te bereiken? En hoe je met jouw type een platte en strakke buik krijgt en effectief buikvet weet te verbranden?
Doe dan mijn test en ontdek het in slechts 2 minuten.
Je zal het volgende ontdekken:
- Welk type buik jij hebt en potentiële fouten die je maakt die jouw buikvet veroorzaken
- Hoeveel calorieën en koolhydraten we aanraden voor jouw gewichtsdoel
- Wat jij kan veranderen om een mooie platte of strakke buik te krijgen
- Een op maat gemaakt voedingsschema en recepten op basis van jouw lichaam en voorkeuren waardoor jij in korte tijd voorgoed afrekent met overbodig vet en de buik van je dromen krijgt
Ik wil minder vlees eten en koolhydraat arm. Staan er dus ook genoeg vegetarische recepten in dit boek?
mvg,
Anna
De Afslank Receptenbijbel is niet 100% vegetarisch, maar wel geschikt voor vegetariërs. Veel recepten zijn namelijk vegetarisch. Om precies te zijn staan in mijn boek meer dan 70 gerechten die geen vlees of vis bevatten. Ook zijn er oplossingen of vervangen voor vis en vlees volop in het boek te vinden.