846

14 Overgangsklachten & Hoe je Ermee omgaat

De overgang begint voor de meeste vrouwen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar.

De menopauze is de levensfase van een vrouw waarin ze niet meer menstrueert, die start 12 maanden na de laatste menstruatie.

Soms menstrueren vrouwen nog met 6 maanden tussenpozen, dan is de menopauze nog niet gestart en zit de vrouw nog in de overgang

Dit gaat helaas gepaard met de nodige overgangsklachten. Sommige vrouwen hebben daar meer last van dan anderen.

In dit artikel bespreek ik wat de overgangsklachten zijn en ik geef manieren om hier beter mee om te gaan.

Inhoud van dit artikel

Wat is de menopauze?

vrouw houdt een draagbare ventilator in haar hand vast om opvliegers tegen te gaanDe meeste vrouwen hebben de laatste menstruatie tussen het vijfenveertigste en vijfenvijftigste jaar.

Maar dit kan ook al op het veertigste jaar zijn, of pas op het zestigste jaar. Het gemiddelde is 51 jaar. Deze laatste menstruatie wordt de start van de menopauze genoemd.

Bij 1% van de vrouwen begint de menopauze al voor het veertigste levensjaar (bron). Bij 5% van de vrouwen start de menopauze al in de leeftijd van 40 tot 45 jaar (bron).

Je kunt al jaren voor de eigenlijke menopauze last krijgen van overgangsklachten. En deze overgangsklachten kunnen nog jaren na de menopauze aanhouden. Deze perioden van klachten wordt de overgang, perimenopauze of het climacterium genoemd.

Wat is bij jou de oorzaak van je energie tekort?

Zonder deze kennis, kan je nooit de energie krijgen die jou gelukkig zou maken.
Doe deze gratis test en ontdek wat bij jou de oorzaak is en wat je er tegen kan doen.

Hoe verloopt de overgang?

Voordat de menopauze start wordt de menstruatie al onregelmatiger. Tussen het onregelmatig worden van de menstruatie en de start van de menopauze ligt een periode van gemiddeld 4 jaar.

Omdat de overgangsklachten na de start van de menopauze aanhouden kunnen deze echter in totaal soms wel 10 jaar of zelfs langer aanhouden.

Gemiddeld hebben vrouwen 5 jaar voor de start van de menopauze overgangsklachten en houden deze nog 2 tot 3 jaar aan nadat de menopauze gestart is.

Welke leeftijd ga je in de overgang?

De menopauze start op een gemiddelde leeftijd van 51 jaar maar de leeftijd waarop overgangsklachten starten is gemiddeld 45 jaar.

De overgangsklachten zijn het gevolg van grote veranderingen in de hormoonhuishouding. Deze veranderingen starten al voor laatste menstruatie. De eierstokken geven minder oestrogeen, progesteron en testosteron af. Je hebt daarom al overgangsklachten terwijl je nog menstrueert.

De start van je menopauze is redelijk te voorspellen door te kijken naar wanneer de menopauze van je moeder begon. Was je moeder vroeg in de menopauze dan is de kans groot dat dit bij jou ook het geval zal zijn.

Als je rookt dan bestaat de kans dat de menopauze eerder begint. De menopauze start bij rokers gemiddeld 2 jaar eerder dan bij niet rokers.

Wil je gratis mijn ebook “50 Tips om je Energie te Verhogen”?

Klik hier en ik stuur het direct gratis naar je toe.

Wat zijn de gevolgen van de overgang?

Naast veranderingen in de hormoonhuishouding heeft de menopauze ook psychische effecten. Zo betekent het uitblijven van de menstruatie ook dat vrouwen niet meer vruchtbaar zijn. Dit kan zorgen voor verdriet bij vrouwen met een onvervulde kinderwens.

Voor andere vrouwen kan het uitblijven van de menstruatie juist als prettig worden ervaren. Zeker als je hier altijd veel last van had. Dergelijke effecten hebben uiteraard ook effect op je stemming.

Overgangsklachten spelen in een leeftijd waarin veel vrouwen ook allerlei andere veranderingen op hun levenspad zullen hebben. Hierdoor is het soms moeilijk om te beoordelen of stemmingswisselingen het gevolg zijn van hormonale veranderingen of door veranderingen in het leven.

Denk hierbij kinderen die het huis uit gaan. Of ouders die misschien zorg nodig hebben. Of een partner die stopt met werken en ineens altijd thuis is, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Omgaan met overgangsklachten

Voor de meeste overgangsklachten is geen medische behandeling noodzakelijk. Overgangsklachten kunnen wel oncomfortabel zijn en de kwaliteit van leven aantasten. Het is daarom goed om overgangsklachten te herkennen en te weten hoe je er het beste mee om kunt gaan.

#1. Onregelmatige menstruatie

Een onregelmatige menstruatie is vaak één van de eerste tekenen waaraan je kunt merken dat je in de overgang raakt. De menstruatie wordt onregelmatig door een daling van de hormoonspiegels. De tijd tussen menstruaties zal steeds onregelmatiger worden en bloedingen kunnen uitblijven (bron).

Soms kan je wel het idee hebben dat de menstruatie eraan zit te komen. Zo kan je gevoelige borsten krijgen en prikkelbaarder worden waardoor je het idee hebt dat je ongesteld gaat worden. Desondanks kan de menstruatie uitblijven.

#2. Vermoeidheid

vermoeide vrouw zit voor een laptopVeel vrouwen ervaren dat ze tijdens de overgang vermoeider zijn dan daarvoor. Dit is het type vermoeidheid waar je geen aanwijsbare oorzaak voor hebt, zoals te laat naar bed gaan of hard werken.

Vermoeidheid is een complex onderwerp omdat vermoeidheid tal van oorzaken kan hebben. Zo kan vermoeidheid het gevolg zijn van een onderliggende medische aandoening, slaapproblemen, slechte voeding, verkeerde leefstijl keuzes of stress.

Om uit te sluiten of je vermoeidheid niet door iets anders veroorzaakt wordt kan je onze vermoeidheid test doen. Met deze test kan je de oorzaak van je vermoeidheidsklachten achterhalen en krijg je een advies.

#3. Prikkelbaar

Vrouw van middelbare leeftijd met stoom uit haar orenVeel vrouwen zijn prikkelbaarder als ze in de overgang komen. Dit wordt veroorzaakt door de grote veranderingen in de hormoonhuishouding.

Het helpt om te gaan sporten als je snel prikkelbaar bent. Sport is een fysieke inspanning maar is voor de geest een vorm van ontspanning. Sport is een uitlaatklep voor je emoties.

Veel vrouwen hebben baat bij yoga. Bij yoga ben je fysiek bezig met het aannemen van verschillende houdingen. Dit zorgt voor ontspanning en een stukje bewustwording. Tijdens yoga houdingen doe je adem- en ontspanningsoefeningen.

Dankzij yoga kan je de cortisolspiegels (een stresshormoon) laten dalen. Hierdoor krijg je meer energie en kan je beter slapen (bron, bron). Lagere cortisolspiegels verbeteren de kwaliteit van leven en geestelijke gezondheid (bron).

#4. Opvliegers

oudere vrouw gebruikt een waaier als middel tegen opvliegersOpvliegers zijn een teken dat je in de overgang bent en dat de menopauze nadert. Een opvlieger is een plotselinge warmteaanval wat een koortsachtig gevoel kan geven. Hierbij kan je een rood gezicht en rode hals krijgen. Tijdens een opvlieger kan je ook (hevig) gaan transpireren.

Sommige vrouwen hebben meerdere opvliegers per dag terwijl anderen zelden een opvlieger hebben.

De opvliegers zijn het gevolg van de hormoonschommelingen die bij de overgang horen. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de opvliegers binnen een jaar na het begin van de menopauze.

Heb je regelmatig last van opvliegers dan kan je het beste katoenen kleding dragen. Je lichaam kan de warmte dan beter kwijt dan bij synthetische stoffen.

Bij sommige vrouwen kan pittige voeding opvliegers uitlokken. Vermijd pittige voeding als je merkt dat dit voor opvliegers zorgt. Ook het drinken van warme dranken of alcoholhoudende dranken kan opvliegers uitlokken.

Op internet kan je speciale modieuze koelsjaaltjes bestellen die de aderen in je hals koelen bij opvliegers. Zo hou je het hoofd letterlijk koel.

Heb je een opvlieger dan helpt het ook om de polsen onder de koude kraan te koelen. Neem voor onderweg een flesje water mee zodat je tijdens een opvlieger de polsen kan koelen.

#5. Stemmingswisselingen

Ongeveer een kwart van de vrouwen ervaart regelmatig stemmingswisselingen als ze in de overgang zijn. Deze stemmingswisselingen zijn vaak wat heftiger dan de stemmingswisselingen die je tijdens de menstruatie kunt ervaren.

Stemmingswisselingen kunnen verminderen door tenminste 4 maal per week een duurtraining te doen van minimaal 50 minuten (bron).

Door te sporten komen endorfines en andere feel-good chemicaliën in de hersenen vrij.

Het is ook goed om gezonde voeding te eten. Kies voor een dieet wat rijk is aan voedingsvezels en omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zorgen voor een milder verloop van de menstruatie (bron, bron) en voor een betere stemming bij mensen met een depressie (bron, bron).

#6. Vaginale droogheid

Vaginale droogheid is een veel voorkomend probleem tijdens (en na) de overgang. Het is het gevolg van het afnemen van oestrogeen. Hierdoor wordt het vaginaweefsel en de buitenste laag van het vaginaweefsel dunner.

Vaginale droogheid zorgt voor ongemak en het kan zorgen voor:

  • Een branderig gevoel
  • Pijn
  • Urineweginfecties
  • Vaginale jeuk
  • Rode schaamlippen
  • Pijn bij het vrijen
  • Een lichte bloeding na het vrijen
  • Libido verlies
  • Sneller vaginale infecties

Heb je last van vaginale droogheid dan kan je het beste katoenen ondergoed dragen wat niet strak zit. Gebruik alleen water voor het wassen van je vagina en gebruik geen zeep of vaginale douches.

Door regelmatig te vrijen, door de opwinding, blijven de bekkenorganen voldoende vochtig. Gebruik een glijmiddel (op water- of siliconenbasis) als je gaat vrijen en zorg voor voldoende voorspel.

Als de vaginale droogheid na de menopauze niet weggaat dan kan je dit eventueel medisch laten behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met crèmes, zetpillen of gels die oestrogeen bevatten. Hierdoor wordt het vaginaal slijmvlies weer dikker, elastischer en vochtiger.

#7. Een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is één van de eerste tekenen dat de menopauze nadert. Dit opgeblazen gevoel kan aanhouden na het voltooien van de menstruatie.

Heb je last van een opgeblazen gevoel draag dan comfortabele kleding. Kleding die afknelt maken de klachten alleen maar erger.

Je kan ervoor zorgen dat de spieren zich ontspannen door een warme kruik mee naar bed te nemen. Deze kan je tegen je buik of je onderrug leggen.

verse en onbewerkte voedingsmiddelen verspreid over houten tafelDoor voldoende vezels in je dieet op te nemen voorkom je constipatie en dat de klachten nog erger worden. Groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en pitten zijn goede bronnen van voedingsvezels.

Doe een eetlepel lijnzaad of chiazaad door je yoghurt om eenvoudig meer vezels aan je dieet toe te voegen. Of start je dag met een gezonde groene smoothie.

#8. Hoofdpijn

Veel vrouwen die tijdens de menstruatie regelmatig last van hoofdpijn hadden hebben dit ook tijdens de menopauze. Dit komt door hormonen die de eierstokken afgeven en invloed hebben op chemische stofjes in de hersenen.

Omdat de menstruatie tijdens de overgang onvoorspelbaar wordt is het ook niet meer te voorspellen wanneer de hoofdpijnklachten optreden. Hierdoor wordt het lastig om je planning op eventuele klachten af te stemmen.

gezin met hond maakt een boswandeling op een zonnige dag Probeer bij opkomende hoofdpijn rust te nemen en zorg voor voldoende ontspanning. Het helpt ook om een sport te beoefenen en om iedere ochtend een wandeling in de frisse buitenlucht te maken.

Als je vaak moe bent dan ben je gevoeliger voor het krijgen van hoofdpijn. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende rust neemt, voldoende slaapt en een regelmatig bioritme hebt.

Pas op met het gebruik van pijnstillers. Als je deze chronisch gebruikt dan treed er gewenning op waardoor ze hun effect verliezen op het moment dat je deze het hardst nodig hebt.

Er zijn aanwijzingen dat hoofdpijn vaker voorkomt bij mensen met een hoge bloeddruk (bron). Lees hier hoe je een hoge bloeddruk kunt verlagen zonder medicijnen te gebruiken.

#9. Tandvleesproblemen

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang tandvleesproblemen. Door de afgenomen oestrogeenproductie worden de slijmvliezen minder vochtig. Dit zorgt voor een droge mond waardoor tandvleesproblemen kunnen ontstaan (bron). De kans op ontstoken tandvlees of gebitsproblemen worden groter.

Sommige vrouwen krijgen een bittere smaak in de mond en een onaangename adem. Krijg je een droge mond en problemen met je tandvlees bespreek dan met je mondhygiënist wat je het beste kunt doen.

#10. Gewrichtsproblemen

Tijdens de overgang kan je klachten krijgen aan je gewrichten. Dit komt door inflammatie (laaggradige ontstekingen). Dit is het gevolg van het dalen van de oestrogeenspiegels.

Het hormoon oestrogeen heeft een anti-inflammatoire werking, dus oestrogeen werkt ontstekingsremmend. Als je minder oestrogeen hebt dan treden er meer ontstekingen op.

Om inflammatie te voorkomen is het belangrijk om gezond te eten. Hierbij is de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren belangrijk.

verhouding omega 3-vetzuren versus omega 6-vetzurenEet je in verhouding teveel omega 6 vetzuren dan is dit ontstekingsbevorderend. Omega 3 vetzuren zijn het tegenovergestelde en hebben een anti-inflammatoire werking.

In de meeste voedingsmiddelen zitten omega 6-vetzuren waardoor veel mensen hier teveel van eten. Lees hier wat de optimale omega 6 : omega 3 ratio is en hoe je deze kunt behalen.

Kurkuma als middel tegen ontstekingen?

Heb je last van gewrichtsproblemen dan is het goed om een kurkuma supplement te gebruiken. Deze bijzondere wortel heeft een ontstekingsremmende werking die zelfs sterker is dan bepaalde medicijnen (bron, bron, bron, bron).

Na de menopauze wordt het risico op botontkalking (osteoporose) groter. Om botontkalking op latere leeftijd te voorkomen kan je het beste zo vroeg mogelijk beginnen met calcium en vitamine D.

De beste bronnen van calcium zijn groene bladgroenten, peulvruchten en noten en niet zuivel zoals vaak gedacht wordt.

Voor een goede opname van calcium heb je vitamine D nodig. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. In de wintermaanden is de zon niet krachtig genoeg om vitamine D aan te maken.

Om een vitamine D tekort, in de wintermaanden, te voorkomen kan je daarom vitamine D rijke voeding (vette vis) eten of een vitamine D supplement gebruiken.

#11. Slapeloosheid

vrouw ligt in bed en heeft last van slapeloosheidDoor nachtelijk transpireren en opvliegers krijgen veel vrouwen last van slapeloosheid na de overgang. 61% van de postmenopauzale vrouwen heeft last van insomnia (bron). Door stress kan de slapeloosheid verergeren.

Ook de veranderingen in de hormoonhuishouding komen de nachtrust niet ten goede. De productie van het hormoon progesteron neemt af terwijl dit hormoon van belang is om slaperig te worden.

Door de afname van oestrogeen wordt het bovendien lastiger om dieper te slapen waardoor de kwaliteit van de slaap kan afnemen en je ’s nachts wakker kunt worden.

Door de afname van progesteron wordt de ademhalingsprikkel zwakker en blijft de keel minder goed open door een lagere spierspanning. Hierdoor wordt de kans op een slaapapneu na de overgang groter.

Als je slapeloosheid hebt dan ben je overdag eerder prikkelbaar en emotioneler. Heb je problemen om goed te slapen lees dan mijn tips voor een betere nachtrust.

#12. Gewichtstoename

Gemiddeld komen vrouwen 5 pond aan tijdens de menopauze (bron). Bij vrouwen die al problemen hebben om op gewicht te blijven is de kans groter dat ze tijdens de menopauze overgewicht krijgen. Daarom streven veel vrouwen ernaar om tijdens de overgang 15 kilo of meer kwijt te raken.

Gewichtstoename door de overgang kan voor complicaties zorgen. Zo wordt het risico op borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een depressie groter.

Uit onderzoek blijkt dat gewichtstoename met name komt door een afname van lichamelijke activiteit. Dit kan met hormoonverandering te maken hebben waardoor je minder/zin motivatie hebt om te bewegen. Het is daarom zaak je niet alleen op je voedingspatroon te letten maar ook om dagelijks voldoende te bewegen (bron).

Verhoog je lichamelijke activiteit door thuis oefeningen te doen en meer te bewegen!

Wil je afvallen in de overgang? Dan vind je in dit artikel een schat aan waardevolle tips.

#13. Depressie

voorovergebogen vrouw heeft last van depressieve klachtenOp middelbare leeftijd wordt de kans op een depressie groter. Dit kan komen door de hormonale veranderingen als gevolg van de overgang, maar ook veranderingen in het leven kunnen daarop van invloed zijn.

Zo is de middelbare leeftijd een leeftijd waarop veel mensen zich zorgen gaan maken over hun gezondheid en toekomst.

Maar je krijgt op middelbare leeftijd ook te maken met allerlei andere factoren die van invloed op je stemming kunnen zijn.

Zo kan je relatie onder druk komen te staan als je man met pensioen gaat en ineens altijd thuis is. De kinderen hebben misschien een leeftijd dat ze het huis uit gaan. En misschien voel je je niet begrepen door je familie en vrienden met de overgangsklachten die je hebt.

Heb je problemen om een goede nachtrust te krijgen dan wordt de kans op een depressie groter. Heb je in het verleden eerder een depressie gehad dan is de kans groter dat je tijdens de overgang of menopauze weer depressief wordt. Iets om extra alert op te zijn.

Hoe kun je een depressie herkennen?

  • Het verlies van interesse in de activiteiten die je anders graag deed
  • Weinig of juist heel veel slapen
  • Fysieke pijntjes
  • Veranderingen in je eetlust
  • Achteruitgang van het geheugen
  • Eerder prikkelbaar of gefrustreerd
  • Woede-uitbarstingen
  • Rusteloosheid
  • Angstgevoelens
  • Een gebrek aan energie en zin om dingen te ondernemen

Heb je het idee dat je depressief bent bespreek je klachten dan met je huisarts.

#14. Gevoelige borsten

Gevoelige borsten kunnen een signaal zijn dat de menstruatie op het punt staat om te beginnen of dat je zwanger bent. Als je in de overgang bent kunnen de borsten ook gevoelig en pijnlijk worden.

Veranderingen in de hormoonspiegels veroorzaken de pijnlijke borsten als je in overgang bent. Tijdens de overgang kan de pijn aanhouden om pas te verdwijnen in de menopauze.

Heb je echt veel last van je borsten dan kan je je klachten met de huisarts bespreken. Deze kan dan eventueel iets voorschrijven tegen de pijn.

Het helpt een sport bh te dragen. Als je vocht vasthoudt dan kunnen de klachten ook verergeren. Gebruik daarom weinig zout en drink voldoende water.

Ben je te zwaar dan helpt het om af te vallen.

Voorgoed jouw energietekort oplossen met een wetenschappelijk bewezen methode?

Moeheid geeft enorm veel frustraties. Daarom heb ik een methode ontwikkeld die daar voorgoed mee afrekent en je een energieboost geeft.

In mijn programma genaamd Eeuwig Energiek leer je specifieke oplossingen voor jouw oorzaak van energie tekort, maar ook tips en adviezen die voor iedereen nuttig zijn.

Je zal onder andere het volgende ontdekken:

  • Waar het specifiek bij jou mis gaat en of jij er iets aan kan doen.
  • 25 Tips voor een energieopwekkende nachtrust
  • Hoe je energievreters kunt herkennen en deze kan vervangen met energiegevers
  • De top 25 energiegevende voedingsmiddelen
  • Verschillende onverwachte methodes om meer energie te krijgen

Klik op deze link om Eeuwig Energiek + bonussen volledig risicovrij uit te proberen

Hoe nuttig was dit artikel voor jou?

Klik op een ster voor een beoordeling!

Omdat je dit artikel nuttig vond...

Volg ons op social media!

Jammer dat je dit artikel niet (zo) nuttig vindt.

Graag horen we hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Plaats een reactie

Over HappyHealthy

Oscar Helm, MSc Afslankcoach, voedingsdeskundige, psycholoog, dieetpsycholoog, orthomoleculair therapeut en bestsellerauteur

Hoi, ik ben Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Wat je mag eten bij een koolhydraatarm dieet + De Voordelen & een Schema

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

Intermittent Fasting: Uitleg, 9 Voordelen en 10 Schema’s

Intermittent Fasting / vasten (onderbroken vasten) schrijft voor wanneer en hoe lang je wel en niet ...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 ernstig...

23 Bewezen Tips voor Snel Afvallen (zonder ongefundeerde hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 23 bewezen tips om snel gewicht te verliezen zonder ongefundeerde c...
Array ( [0] => Male )