397

Wat Is HbA1c + Omrekentabel, Streefwaarde en 8 Diabetici Tips

Om een beeld te krijgen van de gemiddelde bloedsuikerwaarden kijken artsen naar de hoeveelheid HbA1c in het bloed. Deze waarde geeft het gemiddelde van de afgelopen paar maanden aan en dit zegt daarom meer dan de bloedglucosewaarde, wat een momentopname is.

In dit artikel zullen we je tips geven om je HbA1c op de streefwaarde te krijgen. Wat je in dit artikel nog meer gaat leren is:

 • Wat HbA1c precies is
 • Hoe je de waarden kunt omrekenen
 • Wat de streefwaarde is
 • Wat je kunt doen om je streefwaarde te behalen

Wat is HbA1c?

Hb in HbA1c staat voor hemoglobine. Het is een eiwit in het bloed en het geeft de rode kleur aan je bloed. Het zorgt voor de transport van zuurstof door je bloed. Zo wordt om te bepalen of je bloedarmoede hebt naar je hemoglobine gekeken.

Als je gegeten hebt dan worden de koolhydraten/suikers afgebroken tot glucose en afgegeven aan de bloedbaan. Hiermee stijgt je bloedglucose en het lichaam maakt insuline aan om de glucose op te kunnen nemen.

 • Hoe dat precies in zijn werk gaat kan je lezen in mijn artikel over insuline.

Bij mensen met diabetes type 2 is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline (insulineresistentie). Hierdoor wordt de glucose niet goed meer uit het bloed opgenomen waardoor de bloedglucose (chronisch) te hoog is.

In je bloed gaat glucose een reactie aan met de hemoglobine eiwitten. Er wordt dan een stof gevormd die HbA1chembobine A1c of geglyceerd hemoglobine wordt genoemd.

Het duurt 80 tot 120 dagen voordat hemoglobine (en HbA1c) wordt afgebroken en het lichaam verlaat. Dit is een normaal proces, de oude cellen sterven constant af om te worden vervangen voor nieuwe.

Hoe hoger de bloedglucose is des te meer glucose zich aan hemoglobine hecht om HbA1c te vormen. De HbA1c waarde geeft daarom een goed beeld van de gemiddelde bloedglucose in de afgelopen maanden.

De HbA1c waarde kan in een klinisch laboratorium gemeten worden aan de hand van een bloedmonster. Je kunt hier je HbA1c zelf laten meten, zonder tussenkomst van huisarts.

Omdat de hoeveelheid HbA1c een goed beeld geeft van de gemiddelde glucosewaarden wordt deze parameter door artsen gebruikt om diabetespatiënten te volgen. De arts kan aan de hand van de HbA1c zien in hoeverre je erin slaagt om je bloedglucosewaarden te managen en of bijsturen noodzakelijk is.

De HbA1c mag dan wel een goed beeld geven van de gemiddelde bloedglucosewaarden in de afgelopen maanden, dit betekend echter niet dat deze waarde altijd voor 100% te vertrouwen is. Belangrijk is om te beseffen dat het een gemiddelde is.

Bijvoorbeeld een diabetespatiënt die afwisselend hypo’s en hypers heeft gehad (afwisselend te hoge en te lage bloedsuikers) kan een goede HbA1c waarde hebben; de gemiddelde bloedglucose was goed terwijl er wel te grote uitslagen in tegenovergestelde uiterste waren.

Een ander voorbeeld waarbij de HbA1c waarde niet betrouwbaar is bij bloedarmoede.

Bij bloedarmoede kunnen soms de rode bloedcellen versneld worden afgebroken. Hierdoor meet je een gemiddelde over een kortere periode in plaats van de 80 tot 120 dagen die normaal gesproken van toepassing is.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Verschil tussen bloedglucose en HbA1c

Je bloedglucose kan je eenvoudig (zelf) meten met een bloedglucosemeter. Deze testen zijn wel betrouwbaar, echter alleen voor dat moment. Volgens de meting kan je bloedglucose goed zijn terwijl deze een paar uur later veel te hoog of veel te laag kan zijn (soms zonder dat je dit door hebt).

Gedurende de dag kan de bloedglucose namelijk erg fluctueren. Het is o.a. afhankelijk van het tijdstip, de activiteiten die je onderneemt, wat je eet, wanneer je eet, hoeveel je eet, het weer en hormonale veranderingen.

Het meten van de bloedglucose kan dan ook de mogelijkheid van diabetes type 2 niet uitsluiten. Op het moment van de meting kan de bloedglucose net in een goede bandbreedte liggen terwijl deze gemiddeld gezien te hoog is, zelfs als gekeken wordt naar de nuchtere waarden. Het gemiddelde wordt gemeten aan de hand van de HbA1c meting en wordt daarom door artsen gebruikt om de diagnose prediabetes of diabetes type 2 te kunnen maken.

De HbA1c meting wordt door artsen ook gebruikt om bij patiënten met diabetes type 2 een vinger aan de pols te houden en zal daarom met enige regelmaat gedaan worden.

HbA1c streefwaarden

De HbA1c waarden worden gemeten in mmol/mol. Tot 2010 werd een procentuele waarde aangehouden, omdat sommige mensen nog steeds kijken naar de procentuele waarden is er een omrekentabel (zie hieronder).

De algemene streefwaarde voor HbA1c is < 53 mmol/mol.

Van je behandelend arts kan je een andere (iets hogere) streefwaarde krijgen; dit is je persoonlijke streefwaarde. Deze is bepaald aan de hand van o.a. eerdere HbA1c metingen, je gewicht (BMI), bloeddruk, LDL-cholesterol, leeftijd, medicijnen en of en hoe vaak je insuline spuit.

De persoonlijke streefwaarde kan bedoeld zijn om hypo’s te voorkomen, omdat dit tijdens de werkzaamheden gevaarlijk kan zijn bijvoorbeeld.

Een arts kan ook een persoonlijke streefwaarde bepalen zodat er een haalbare tussenstap is waar naar toe gewerkt kan worden of als je een bepaalde ziekte of handicap hebt.

Aan de hand van de HbA1c waarde kan de gemiddelde bloedsuikerwaarde (GBS) bepaald worden. Dit kan je aan de hand van een formule doen.

Om de GBS te berekenen in millegram per deciliter is de formule:

GBS (mg/dl) = 28,7 x A1c – 46,7

Om de GBS te berekenen in millimol per liter is de formule:

GBS (mmol/l) = 1,59 x A1c – 2,59

In plaats van een rekenmachine kan je ook gebruik maken van deze omrekentabel:

Hemoglobine A1c

Gemiddelde bloedsuikerwaarde


(mmol/mol)

(%)

(mg/dl)

(mmol/L)


31

5

97 (76-120)

5,4 (4,2-6,7)


42

6

126 (100-152)

7,0 (5,5-8,5)


53*

7*

154 (123-185)*

8,6 (6,8-10,3)*


64

8

183 (147-217)

10,2 (8,1-12,1)


75

9

212 (170-249)

11,8 (9,4-13,9)


86

10

240 (193-282)

13,4 (10,7-15,7)


97

11

269 (217-314)

14,9 (12,0-17,5)


108

12

298 (240-347)

16,5 (13,3-19,3)


119

13

326 (260-380)

18,1 (15-21)


130

14

355 (290-410)

19,7 (16-23)


140

15

384 (310-440)

21,3 (17-25)

* Dit zijn de streefwaarden (lager is ook goed, hoger is slecht)

In de eerste kolom vindt je de HbA1c waarde in mmol/mol; zoals deze sinds 2010 door laboratoria wordt gemeten. In de tweede kolom staat de HbA1c waarde in %; zoals deze in het verleden werd gemeten en door sommige artsen nog wordt gehanteerd.

Je kunt ook de oude % waarden omrekenen naar de nieuwe mmol/mol waarden. Dit doe je met de volgende formule:

Oud = (0,0915 x Nieuw) + 2,15%

Van de nieuwe mmol/mol waarden naar de oude % waarden is het:

Nieuw = (10,93 x Oud) – 23,5 mmol/mol

Tips voor als je HbA1c waarden te hoog zijn

Hoge HbA1c waarden verhogen het risico op:

 • Nierziekte
 • Zenuwschade
 • Infecties en een slechtere genezing van wonden
 • Hart- en vaatziekten waaronder een hartaanval of beroerte
 • Oogproblemen, blindheid
 • Voetproblemen waaronder gevoelloosheid of tintelingen

Hoe hoger je HbA1c waarden zijn des te groter het risico is op complicaties. Het is daarom belangrijk dat je probeert je streefwaarden te halen of in ieder geval zo goed mogelijk te benaderen. Een manier waarop veel artsen je daarbij helpen is door medicijnen en/of insuline voor te schrijven.

Het gebruik van medicijnen en/of insuline is echter een vorm van symptoombestrijding. Je haalt daar de oorzaak niet mee weg. Op de wat langere termijn kan je daarom veel meer winst behalen als je de oorzaak aanpakt. Dit kan je doen door leefstijl aanpassingen.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Tip #1: breng diabetes type 2 in remissie

Diabetes type 2 is makkelijker in remissie te brengen dan je misschien denkt.

Diabetes type 2 is daarmee naar de achtergrond en je zult geen last meer hebben van de ziekteverschijnselen en ongemakken die met diabetes type 2 samenhangen.

Pas als je (terug) valt in slechte leefstijl gewoonten ga je weer last krijgen van de ziekteverschijnselen en je rot voelen.

Tip #2: volg een extreem koolhydraatarm dieet

Zo bleek in een recente studie dat 94% van de patiënten kon stoppen met insuline spuiten via een extreem koolhydraatarm dieet wat ketose tot gevolg had (bron). Ze waren tevens 12% van hun gewicht verloren in datzelfde jaar.

Ook heeft het programma Keer Diabetes 2 Om na 12 maanden 87% van de deelnemers geheel of gedeeltelijk van de ziekte afgeholpen (bron).

Tip #3: zorg voor een gezond gewicht

De belangrijkste leefstijl aanpassingen betreffen die rondom voeding. Zo is een gezond gewicht erg belangrijk.

Het is het visceraal vet rondom de lever en alvleesklier dat zorgt voor de insulineweerstand (bron, bron, bron, bron). Door dit vet te verliezen zal het lichaam weer goed op insuline gaan reageren waardoor de bloedglucosewaarden dalen.

Om het belang van een gezond gewicht aan te geven: dit is nog effectiever voor de bloedglucose dan het gebruik van medicijnen (bron).

Dieetvormen die geschikt zijn voor mensen met diabetes zijn het koolhydraatarme dieet, het paleo dieet en intermittent fasting. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze gunstig zijn om je bloedsuikers naar beneden te brengen wat natuurlijke al gigantische voordelen heeft voor mensen met diabetes.

Tip #4: eet onbewerkt voedsel

Heb je al een goed gewicht, of heb je deze al bereikt, dan is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten mag misschien erg ingewikkeld lijken met alle informatie die daarover de wereld in wordt geslingerd, maar het is eigenlijk terug te brengen tot een paar eenvoudig te volgen richtlijnen.

Als je alleen nog maar onbewerkt voedsel eet dan ben je al voor 90% op de goede weg.

Het zijn namelijk de bewerkte voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en slechte vetten bevatten.

Door deze uit je dieet te elimineren creëer je automatisch een veel gezonder voedingspatroon waarmee je beter de bloedglucose kunt beheersen en inflammatie kunt voorkomen.

Tip #5: eet langzame koolhydraten

Wat betreft koolhydraten is de beste keuze het type wat langzaam zijn glucose afgeeft. Dit worden ook wel gezonde of langzame koolhydraten genoemd. Hier vindt je het overzicht van deze gezonde koolhydraatbronnen.

Koolhydraten die je bloedglucose snel doen stijgen kan je beter maar vermijden. Hier vindt je het overzicht van deze ongezonde koolhydraten. Ik zou je zeker willen aanraden om hier goed naar te kijken. Want in deze lijst staan ook voedingsmiddelen met een onterecht gezond imago zoals volkoren brood en vruchtensap. In dit artikel wordt uitgelegd waarom deze voedingsmiddelen niet goed zijn voor de bloedglucose.

Tip #6: eet gezonde vetzuren

Behalve bewuste keuzes maken wat betreft koolhydraten is het ook belangrijk om te weten wat de beste keuzes zijn op het gebied van vetten.

Chronische ziekten – zoals diabetes type  – hebben een gemeenschappelijke deler: inflammatie (bron, bron, bron). Inflammatie zijn laaggradige chronische ontstekingen.

Nu is het zo dat omega 3 vetzuren een anti-inflammatie werking hebben en omega 6 vetzuren een pro-inflammatie werking (bron, bron, bron, bron, bron, bron).

De issue is dat ons Westerse dieet extreem rijk is aan omega 6 vetzuren waardoor veel mensen te maken krijgen met inflammatie en de daarmee samenhangende chronische ziekten (bron).

Ons dieet is zo rijk aan omega 6 vetzuren omdat we veel plantaardige oliën gebruiken. Plantaardige oliën rijk aan omega 6 zijn zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie.

Omdat deze oliën ook weer in veel andere voedingsmiddelen gebruikt worden (zoals margarine, bak- en braadproducten, koek, gebak, kant-en-klaarmaaltijden) krijgen we (te) veel omega 6 binnen.

Om inflammatie te verminderen moeten omega 6 en omega 3 vetzuren in balans zijn. De optimale verhouding is 1:1 (bron, bron).

 • Als je diabetes type 2 hebt dan zou ik je zeker willen aanraden om eens mijn artikel over de omega 6 / omega 3 ratio te lezen. Hierin leg ik alles omtrent deze ratio precies uit en ik geef je de voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.

Tip #7: beweeg / sport

Naast voeding zijn er nog andere leefstijl factoren die van invloed zijn op je Hb1Ac waarden. Een belangrijke leefstijl factor is beweging. Beweging (sporten, wandelen, fietsen) zorgt voor een verbetering van de insulinegevoeligheid (bron, bron) waarmee de bloedglucose omlaag wordt gebracht.

Tip #8: andere leefstijl factoren

Andere leefstijl factoren zijn stress(management), rust (slaap), roken en alcohol.

Ik heb al veel geschreven over diabetes type 2 en het managen van de bloedglucose. Heb je diabetes type 2 of prediabetes dan kan ik je de volgende artikelen aanraden, in de artikelen staan nog veel meer tips dan je hier hebt gelezen:

De lekkerste recepten en beste tips om diabetes type 2 om te keren?

Met het kookboek van Ben Kuiper en Marloes Schuurman wordt duidelijk dat diabetes omkeren geen moeilijke opgave is.

Alles in het boek staat in het teken van je bloedsuikerspiegel verlagen en stabiliseren. Een bijkomend effect van het kookboek is dat je ook zult afvallen als je overgewicht hebt.

Het leert je dat het niet nodig is om met diabetes oud te worden, ongeacht wat je leeftijd is of hoelang je al last hebt van diabetes type 2.

In het “Diabetes omkeren kookboek”  leer je alles dat je nodig hebt om jouw gezondheid een boost te geven.

Vanwege de 60-dagen-niet-goed-geld-terug garantie loop je geen risico.

Als jij je gezondheid het waard vind, dan raad ik je aan om hier te klikken om verder te leren over deze nieuwe methode.

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Mijn volledige verhaal

HappyHealthy op Facebook!