610

15 Snelle & Simpele Ideeën voor een Gezond Ontbijt + 3 Recepten

Tegenwoordig wordt het ontbijt steeds vaker overgeslagen als een vorm van onderbroken vasten. Er gaan ook steeds meer stemmen op dat ontbijten helemaal niet zo belangrijk is als altijd wordt gezegd (bron).

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een gezond ontbijt geheel onbelangrijk is. Een goed ontbijt kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon.

Lees verder en ontdek wat de wetenschap over ontbijten zegt en waar een gezond ontbijt aan zou moeten voldoen.

Wat je in dit artikel gaat leren:

 • De richtlijnen voor een gezond ontbijt
 • Hoe je kunt afvallen met een gezond ontbijt
 • Het antwoord op de vraag of je het ontbijt mag overslaan
 • Ideeën voor een gezond ontbijt
 • 3 Gezonde ontbijt recepten
 • En nog veel en veel meer..

Inhoud van dit artikel

Ontbijt overslaan: goed of slecht?

Een ontbijtje nuttigen aan het begin van de dag is een vanzelfsprekendheid geworden, maar dat was vroeger helemaal niet zo gebruikelijk.

In de vroege Middeleeuwen werd het ontbijt niet als een noodzakelijke en belangrijke maaltijd beschouwd (bron).  Er werden slechts twee formele maaltijden per dag gegeten – één op de middag en één in de avond.

De exacte tijden verschilden per periode en regio, maar dit systeem met twee maaltijden bleef gedurende de middeleeuwen consistent.

Ontbijten betekende dat iemand arm was, een boer of arbeider met een lage status die echt de energie nodig had om zijn ochtendarbeid te onderhouden, of te zwak was om te wachten op de middagmaaltijd.

Pas later werd het ontbijt gebruikelijker.

Als we kijken naar vandaag de dag dan is het ontbijt niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Jarenlang hebben gezondheidsexperts mensen gewezen op het ontbijt. Maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het in principe weinig uitmaakt of je ontbijt of niet.

Mensen denken vaak dat de dag goed beginnen met een flink ontbijt de belangrijkste manier is om je stofwisseling te verstellen. Helaas klopt dit niet. Integendeel, het ontbijt overslaan stimuleert juist je metabolisme en vetbranding.

Een studie uit 2019 heeft uitgewezen dat het gunstig is om te sporten vóór het ontbijt. De groep die naar de sportschool ging vóór het ontbijt verbrandde veel meer lichaamsvet dan de groep die na het ontbijt trainde (bron).

Door iets in de ochtend te eten wordt namelijk het vastenproces juist stopgezet en schakelt je lichaam over van vetverbranding naar suikerverbranding.

Het overslaan van het ontbijt is om die reden een belangrijk onderdeel van intermittent fasting en een handige manier om je metabolisme te versnellen. Tijdens de korte periodes van vasten gaat je lichaam namelijk je vetreserves aanspreken voor energievoorziening en versnelt je stofwisseling (bronbron)

De meest populaire methode van vasten is de 16/8 methode, die bestaat uit 16 uur vasten gevolgd door een eetvenster van 8 uur (bij voorkeur van 12.00 tot 20.00).

Van intermittent fasting is wetenschappelijk aangetoond dat het zorgt voor vetverbranding, gewichtsverlies en de metabole gezondheid verbetert (bron, bron, bron).

De meest handige manier om dat te doen is door regelmatig het ontbijt over te slaan. Door iets in de ochtend te eten wordt namelijk het vastenproces juist stopgezet en schakelt je lichaam over van vetverbranding naar suikerverbranding.

Wil je weten of periodiek vasten iets voor jou is? In dit artikel leer je alles over intermittent fasting.

Het kan misschien zijn dat het ontbijt overslaan niet bij jou past. Ook dat is geen probleem, het is slechts één van de manieren om overgewicht aan te pakken en je gezondheid te verbeteren. Sommige mensen ervaren negatieve gevolgen van vasten, zoals hoofdpijn, ontregeling van de bloedsuiker of concentratieproblemen (bron, bron).

Het ontbijt overslaan kan ervoor zorgen dat mensen meer honger hebben en eten tijdens de lunch, maar dit blijkt niet tot overeten te leiden. Het overslaan van het ontbijt kan de totale calorie-inname tot wel 400 calorieën per dag verminderen, zo blijkt uit verschillende studies (bron, bron).

Ontbijten is dus optioneel en het komt eigenlijk allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Als je in de ochtend hongerig voelt en je denkt je beter te voelen bij een ontbijt, dan is daar niets mis mee. Heb je geen honger in de ochtend en weinig behoefte om wat te eten? Ontbijt dan niet. Zo simpel is het.

Maar als je wel ontbijt dan is het uiteraard verstandig dat je kiest voor een gezond en evenwichtig ontbijt.

Hoe ziet zo’n gezond ontbijt er dan uit? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een gevulde omelet met groente of havermout met fruit en noten. Maar daarover later meer.

Als je dagelijks lichamelijk zwaar werk in de avond moet verrichten, dan is het wel aan te raden om in de ochtend te ontbijten omdat je dan simpelweg meer energie nodig hebt.

Maar in principe kan je uit je eigen glycogeenvoorraad ongeveer 2000 calorieën halen. Zware arbeid of intensief sporten in de ochtend zou dus in theorie ook op de lege maag kunnen.

In onderstaande video worden 4 mythes besproken over het overslaan van het ontbijt:

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze gratis test en ontdek je “Afslank IQ”.

Wat is een gezond ontbijt?

Je weet nu dat ontbijten optioneel is. Maar als je graag ontbijt, wat is dan een gezond ontbijt?

De basis van een gezond ontbijt is:

Als je ontbijt dan zou je een gezond ontbijt moeten nemen dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en in beperkte mate complexe koolhydraten.

Hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten zorgen voor een voller gevoel en een betere verzadiging. Langzame (complexe) koolhydraten en vezels houden je bloedsuiker stabiel en je darmen gezond.

Een gezond ontbijt is dus niet zomaar iets. Wil je dus het maximale uit je ontbijt halen, dan zou je bepaalde voedingsmiddelen moeten mijden, en bepaalde voedingsmiddelen juist méér moeten eten.

Hoewel je natuurlijk altijd de tijd zou moeten nemen om te ontbijten, valt dit in de praktijk vaak tegen. Juist om die reden moet een ideaal ontbijt erg compact zijn, met alléén maar gezonde voedingsmiddelen.

Een gezond ontbijt is in mijn ogen een eiwitrijk ontbijt, aangevuld met gezonde vetten, voedingsvezels en een beperkte hoeveelheid langzame koolhydraten. Het toevoegen van meer hoogwaardige eiwitten aan je dieet is ook de eenvoudigste en meest effectieve manier om gewicht kwijt te raken.

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe eiwitten het eetgedrag beïnvloedt. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat eiwitten je eetlust onderdrukken en je ervan weerhoudt om te veel te eten.

Gezond ontbijten met veel eiwitten vermindert de calorie-inname later op de dag. MRI-scans hebben zelfs aangetoond dat het eten van een eiwitrijk ontbijt de signalen in de hersenen vermindert die de motivatie en het beloningsgedrag van het eten onder controle houden (bron).

Een gezond ontbijt met eiwitten helpt je ook aan een langdurig vol gevoel. Dit komt voornamelijk door een daling van het hongerhormoon ghreline en een stijging van de volheidshormonen peptide YY, GLP-1 en cholecystokinine (bron, bron, bron). Deze belangrijke hormonen worden door het eten van eiwitrijk voedsel geactiveerd en verminderen de eetlust, waardoor je minder trek hebt.

En hoe zit het dan met koolhydraten in een gezond ontbijt?

We zijn allemaal grootgebracht met de boodschap dat je groot en sterk wordt van brood, cornflakes en cruesli. Ontbijtgranen zouden de beste start van de dag zijn.

Het basisidee klinkt niet verkeerd, zeker als er dan ook nog wat fruit en andere gezonde dingen inzitten. Maar vaak worden er ook grote hoeveelheden suikers aan toegevoegd, zoals de sluipende dikmaker glucose-fructosesiroop.

Overheidsinstanties raden aan om veel volkoren brood te eten vanwege de gezonde voedingstoffen. Maar brood is niet de enige bron van vezels. Zowel in groenten als in fruit vind je minstens zo veel vezels, en vaak ook nog van hogere kwaliteit.

Daarnaast hebben alle graanproducten een hoge glycemische index (GI), zelfs de volkorenvariant. Door de hoge GI-waarde krijg je te maken met forse pieken insuline, wat natuurlijk heel slecht is voor je bloedsuikerspiegel en zelfs een insuline-intolerantie kan veroorzaken.

Het eten van ontbijtproducten zoals cornflakes en cruesli is daarom niet verstandig als je gezond wilt leven. Ze verzadigen amper en stimuleren het lichaam om het vetopslag hormoon insuline in grote hoeveelheden aan te maken.

Als je gaat voor een ontbijt met koolhydraten dan zijn onbewerkte granen aan te raden. 

Onbewerkte granen zijn ongeraffineerde granen die je in het geheel eet en niet verwerkt in een product als brood. Deze granen zijn voedzaam: ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen.  Met name haver en quinoa springen er uit.

Andere gezonde voedingsmiddelen met koolhydraten  zijn: havermout, gierst, boekweit (of andere volwaardige granen)) met vruchten, een stukje pure chocolade of wat gedroogd fruit.

In onderstaande video geeft diëtiste Janiek Vreeken je tips over waar je op kan letten bij het samenstellen van een gezond ontbijt.

Afvallen met een gezond ontbijt

Lichaamsbeweging mag dan gezond zijn en bijdragen aan gewichtsverlies, de sleutel tot gewichtsverlies blijft nog altijd gezonde voeding.

Uit onderzoek blijkt dat wát je eet veel belangrijker is dan sporten als je duurzaam wilt afvallen (bron). 

Een gezond ontbijt kan je helpen met het kwijtraken van overtollig lichaamsvet, zo blijkt uit een Chinese studie.

Een studie onder meer dan 150 zwaarlijvige Chinese tieners toonde aan dat het vervangen van een op graan gebaseerd ontbijt met een ontbijt op basis van eieren leidde tot aanzienlijk meer gewichtsverlies durende 3 maanden.

De ontbijtgroep met eieren verloor bijna 4% van zijn lichaamsgewicht, terwijl de ontbijtgroep met granen slechts 0,2% lichaamsgewicht verloor (bron).

In een andere studie werden deelnemers van een afslankprogramma verdeeld onder een eierontbijt en een broodontbijt met dezelfde hoeveelheid calorieën (bron).

Na 2 maanden hadden de deelnemers die een eierontbijt aten:

 • 65% méér gewichtsverlies dan de broodgroep
 • 34% grotere afname in hun tailleomtrek

Uit dit onderzoek blijkt dat een gezond ontbijt vol met eiwitten zorgt voor aanzienlijk gewichtsverlies, met name als je last hebt van veel overgewicht.

Ideeën voor een gezond ontbijt

Het kan heerlijk zijn om wakker te worden met een kopje koffie, een lekker ontbijtje en een krantje voor je neus.

Voor veel mensen is dat een ontspannen ochtendritueel geworden voordat ze aan hun productieve dag beginnen. Maar soms kan het moeilijk zijn om voor een gezond ontbijt te kiezen als je weinig tijd hebt. Een belangrijke tip is om je keuken gevuld te houden met gezonde voedingsmiddelen.

Ik geef je enkele gezonde ontbijt ideeën. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een langdurig verzadigingsgevoel en kunnen ervoor zorgen dat je de rest van de dag niet te veel eet.

Dit zijn gezonde ontbijt ideeën die je ‘s ochtends kunt eten:

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

#1: Omelet met groenten

omelet brocolli

Een omelet is een goed keuze om de dag mee te beginnen met minimaal twee eieren.

Een ei bevat ongeveer 7 gram eiwit.

Studies hebben aangetoond dat het eten van eieren bij het ontbijt de gevoelens van volheid verhoogt en ervoor zorgt dat je minder calorieën tot je neemt bij de volgende maaltijd.

Het eten van eieren helpt ook om je bloedsuikerspiegel en insulinelevels in balans te houden (bron, bron).

Een ander voordeel van hardgekookte eieren is dat het de dag van te voren kan worden voorbereid.

#2: Havermout

Havermout is ook gezond om te eten als ontbijt.

Het is niet alleen snel en gemakkelijk te maken, onderzoekers denken ook dat het de insulineresistentie bij sommige mensen kan helpen verminderen.

Havermout is gemaakt van geknipte haverkorrels en bevat een unieke vezel die bèta-glucaan wordt genoemd. Deze voedingsvezel heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verlaagd cholesterolgehalte (bron, bron).

Haver is ook rijk aan antioxidanten die de gezondheid van het hart helpen beschermen en de bloeddruk verlagen (bron, bron).

Hoewel haver geen gluten bevat, worden ze vaak verwerkt in dezelfde faciliteiten als glutenbevattende granen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de meeste haver inderdaad zijn verontreinigd met andere granen, met name gerst (bron).

Om het eiwitgehalte van een havermoutontbijt te verhogen, kun je havermout met een schepje whey proteïne vermengen.

#3: Volle kwark

Kwark zonder toegevoegde suikers als ontbijt is een uitstekende keuze als je wilt afvallen.

Het is rijk aan eiwitten die je stofwisseling kunnen verhogen en het hongerhormoon ghreline verminderen.

Kwark geeft net zo’n verzadigd gevoel als eieren (bron).

De volvette varianten van yoghurt en kwark maken deel uit van een gezond eetpatroon. Ze bevatten geconjugeerd linolzuur (CLA), dat gewichtsverlies kan bevorderen (bron).

Je kunt eventueel nog wat bessen, lijnzaad of noten toevoegen om het voedzamer te maken.

#4: Volvette kaas

Volvette kaas met gebakken eieren is heerlijk én gezond. Kaas is ook een goede bron van vitamine K2.

Recente studies laten zien dat volvette kaas een bijdrage kan leveren aan een langere levensduur en een verminderde kans op overgewicht (bron, bron).

Het enige nadeel aan volvette kaas is dat het aardig wat calorieën bevat. Houd het dus bij een paar plakjes volvette kaas per dag.

#5: Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is romig, heerlijk van smaak én voedzaam.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat volle yoghurt beter is dan magere yoghurt als je wilt afvallen.

In volle yoghurt zit namelijk linolzuur dat kan helpen bij de strijd tegen overgewicht (bron). Ga trouwens altijd voor ongezoete yoghurt.

Bepaalde Griekse yoghurtsoorten zijn goede bronnen van probiotica, zoals de bacterie Bifidobacterium, die zorgen voor een goede darmflora. Om zeker te zijn dat je yoghurt probiotica bevat, zoek je op de etiketten naar omschrijvingen als ‘bevat levende en actieve culturen’.

Niet alle yoghurt varianten bevatten deze gezonde bacteriën. Controleer dus altijd eerst de etiketten of je een aanwijzing ziet staan naar probiotica.

Griekse yoghurt kun je eventueel aanvullen met fruit om het gehalte aan vitaminen, mineralen en vezels in je ontbijt te verhogen.

#6: Chiazaad pudding

Chiazaden zijn buitengewoon voedzaam en een goede bron van voedingsvezels.

Chiazaad met kokosmelk of amandelmelk is een heerlijke combinatie.

Een portie chiazaad levert echter maar 4 gram eiwit op, wat erg weinig is voor een gezond ontbijt. Voeg daarom nog een schepje whey proteïne toe om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

#7: Oergranen met melk, noten en cacao

Oergranen zijn rijk aan essentiële aminozuren en hebben over het algemeen een lage glycemische index en lading. Voeg daar noten aan toe, die ook zeer gezond zijn en vol zitten met voedingsstoffen en antioxidanten (bron).

Noten worden, dankzij de hoge hoeveelheid aan goede vetten, gelinkt aan een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (bron).

Cacao is ook rijk aan antioxidanten en kan helpen om sneller gewicht te verliezen (bron).

Nog meer gezonde ontbijt variaties zijn:

 • Smoothie met noten en dadels
 • Griekse quinoalunch met kip en olijven
 • Kokos met whey en banaan
 • Omelet met avocado en tomaat

Houd je van een extra zoet ontbijt, dan kun je je havermoutpap altijd zoeter maken met wat honing of aardbeien. Pureer de aardbeien en voeg dit toe aan de havermout en melk, voordat je dit gaat koken.

Er zijn veel manieren om een gezond ontbijt te maken. Als je een bepaald ontbijt niet lekker vindt, dan zijn er genoeg andere gezonde ontbijt alternatieven om te proberen.

Wat je moet vermijden in een gezond ontbijt

Nu je weet wat een gezond ontbijt is geef ik je ook een rijtje met voedingsmiddelen die minder gezond zijn.

Aan deze voedingsproducten kleven meer nadelen dan gezondheidsvoordelen, haal ze dus beter niet in huis.

 • Gezoete ontbijtgranen
 • Lightproducten (weliswaar vetarm, maar vaak suikerrijk)
 • Vruchtensapjes
 • Drinkyoghurt (Vifit, etc.)
 • Koekjes
 • Ontbijtgranen (cornflakes, cruesli)
 • Snoep
 • Ongezond broodbeleg (nutella, hagelslag)

Een goede tip is om je ontbijt thuis te eten.

Als je buitenshuis ontbijt, dan is de verleiding vaak té groot om toch ongezondere dingen te eten. Hiermee gaat het gezonde karakter van een gezond ontbijt helemaal weg.

In onderstaande video vertelt diëtiste Janiek Vreeken meer over ontbijtgranen.

3 Gezonde ontbijt recepten

Hieronder lees je 3 heerlijke en gezonde ontbijt recepten voor een goed begin van de dag. Laat het je smaken!

Ontbijt #1: omelet met paddenstoelen, broccoli en komijn

Omelet paddestoelen brocolli

Wat heb je nodig:

 • 2-4 biologische eieren
 • 300 g broccoli
 • 25 g geraspte komijnekaas
 • 100 g gemengde paddenstoelen, in plakjes
 • 2 tl olijfolie

Werkwijze

 • Kook de broccoli beetgaar. Spoel dit daarna gelijk af onder koud water.
 • Verhit 1 tl olijfolie in een kleine koekenpan en voeg de paddenstoelen toe. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 • Verhit 1 tl olijfolie in een andere koekenpan en breek de eieren. Leg rondom de eierdooiers de kaas, een deel van de broccoli en de gemengde paddenstoelen.
 • Laat de eieren stollen en de kaas smelten, en serveer vervolgens op twee borden.
 • Garneer met de overgebleven broccoli.

Ontbijt #2: havermout met walnoten, blauwe bessen en banaan

Wat heb je nodig:

 • 400 ml plantaardige melk
 • 100 g havermout
 • 1 handje blauwe bessen vers of uit de diepvries, gewassen
 • 1 banaan, in plakjes

Werkwijze

 • Breng plantaardige melk aan de kook en voeg de havermout toe. Laat het zachtjes doorkoken tot de pap dikker wordt.
 • Zet het vuur uit en laat de pap nog 5 minuten staan. Voeg de blauwe bessen en de banaan toe en roer even door.
 • Schep de pap in kommen en voeg eventueel nog wat honing toe.

Ontbijt #3: quinoa pannenkoeken met dadels en walnoten

Wat heb je nodig:

 • 2/3 kopjes Quinoameel
 • 2/3 kopjes water
 • 1 ei
 • 1 handje dadels
 • 1 handje walnoten

Werkwijze

 • Mix de Quinoameel, het water en het ei in een kom en roer het goed door elkaar tot een egaal papje ontstaat.
 • Gebruik een koekenpan en verwarm wat kokosolie. Gebruik de helft van het beslag om 1 pannenkoek te vormen.
 • Serveer de pannenkoeken met de dadels en de walnoten.

In onderstaande video geeft diëtiste Janiek Vreeken nog 3 recepten, uit de Afslank Receptenbijbel, voor een gezond ontbijt.

Verbrand snel overtollig buikvet met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Met wekelijkse video’s, heerlijke recepten, weekmenu’s, apps en meer exclusieve tools leer jij binnen no-time een gezonde en leuke leefstijl te hebben waarmee jij jouw streefgewicht zal bereiken.

Het is belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat je een leefstijl aanleert waardoor je niet terugvalt in oude gewoonten.

Dus geen jojo-effect en geen honger lijden maar voorgoed afrekenen met overtollig buikvet.

Je kan HappyHealthy Premium op dit moment een maand lang voor één euro uitproberen.

Klik op de volgende link:

Neem direct een kijkje op de informatiepagina en leer hoe jij binnenkort jouw streefgewicht kan bereiken

17 reacties op dit artikel

 • Bedankt voor de fijne recepten, ga ze allemaal proberen..

  Harmina
 • Een reactie van mij , ik ben het niet helemaal met je eens dat een ontbijt niet perse nodig is . ik vind dat het wel degelijk heel belangrijk is , is ook bewezen dat als je niet ontbijt , dit niet ten goede komt van je wreking van de schildklier.
  plus het feit als jij de dag gaat beginnen en werk moet gaan verzetten is het wel degelijk van belang , dat je voeding neemt, een de energie en brandstof die je toch nodig hebt om het motor draaiende te houden .
  Je heb wel steeds over het afvallen , maar als je nu wel op je goede gezonde gewicht zit ? want je blijft toch niet….. zeker met jou goede adviezen , alleen maar afvallen .

  e

  Nico Pronk
  • Beste Nico, ik begrijp je. Mijn advies druist namelijk tegen alles in wat je altijd verteld is. Laat ik je alvast één geheimpje verklappen: meerdere maaltijden eten per dag helpt niet voor een snellere stofwisseling. Het maakt zelfs niet uit of je één maaltijd van 2000 kcal eet op een dag óf dezelfde maaltijd eet in 5 á 6 porties verspreid over de gehele dag.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • sorry voor de schrijf fouten .

  Nico Pronk
 • Heerlijke recepten!
  Hoeveel eieren mag men per week eten?
  Groetjes.

  Simone
  • Beste Simone,

   Gezonde volwassenen kunnen zonder problemen 3 eieren per dag eten (bron).

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • 7 juni 2020

    Dus ? Wat is het antw per week?

    • 8 juni 2020

     Het antwoord heb ik al gegeven. Dus dat kun je vermenigvuldigen met 7. ;)

     Avatar for Drs. Oscar Helm
     Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hai

  Hier een voorstander van je boek! Echter beschrijf je daar geen dierlijke producten te gebruiken, in dit recept benoem je er meerdere zoals kwark en Griekse yoghurt. Hoe zit dit nu? Tevens lukt het mij niet van quinoa een pannenkoek te maken. Moet het niet quinoa meel zijn?0

  Riejanneke Spruijt
 • Nico pronk, ik ben het niet met je eens. Heb een jodiumbehandeling gehad en nu medicijnen voor mijn schildklier, toch helemaal geen last met mijn schildklier en niet ontbijten.

  gina
 • Hallo Oscar, de Skyr uit IJsland wordt nu heel erg naar voren geschoven als zijnde “gezond” omdat het eiwitrijk zou zijn en weinig vetten. Nou ben ik dus in IJsland geweest en heb dus ook de echte Skyr gehad en klopt inderdaad dat je van een bakje Skyr de hele ochtend goed mee door komt. Mijn vraag aan jou in wat jij precies van dit product vindt en of je het zou aanraden om mee te nemen in een dieet. Groeten trouwe lezer

  Lttang
  • De échte skyr is gezond. Maar gewone kwark bevat net zoveel eiwitten en is ook gezond. Laat de skyr varianten met een smaakje maar in de supermarkt staan, deze zijn niet geschikt als koolhydraatarme snack vanwege de toegevoegde suikers.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
 • Hallo Oscar,
  Ik heb al ‘n paar keer de vraag gesteld of roggebrood in een koolhydraat arm dieet past ???
  Jammer genoeg daar geen reactie op gehad ?

  William
  • Beste William,

   Roggebrood is een betere keuze dan bijvoorbeeld volkorenbrood. Het zit vol met voedingsvezels en draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Roggebrood kan gegeten worden binnen een koolhydraatarm dieet. Het bevat wel aardig wat calorieën dus eet roggebrood met mate.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur
   • Dank voor je info Oscar.

    o

    William
 • Hoi Oscar,
  Graag zou ik jou mening horen over ‘ontbijten’ met bulletproof koffie. (koffie met MCT olie en eventueel grasboter erbij)

  Yvonne
  • Ontbijten met bulletproof koffie kan prima en is erg lekker! Let er wel op dat doordat je koffie nu met vetten drinkt, dit drankje dus wel een stuk calorierijker is dan zwarte koffie alleen.

   Avatar for Drs. Oscar Helm
   Drs. Oscar Helm Auteur

Plaats een reactie

Doe de GRATIS afslank quiz en meet je ‘Afslank IQ’

Doe binnen 5 minuten mijn quiz en zie direct jouw afslank IQ score inclusief goede antwoorden.

Doe de quiz

Over HappyHealthy

Drs. Oscar Helm Afslankcoach, voedingsdeskundige, dieetpsycholoog en orthomoleculair therapeut

Hoi, ik ben drs. Oscar Helm en in de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen naar een gezonder gewicht en betere gezondheid.

HappyHealthy.nl trekt inmiddels ruim 10.000 bezoekers per dag en met mijn bestseller de Afslank Receptenbijbel laat ik zien dat afvallen zowel eenvoudig als leuk kan zijn!

Wil jij je kennis over afvallen testen? Doe dan deze test en ontdek direct je “Afslank IQ”.

Top artikelen

Keto Dieet: Uitleg, Voedingsschema, 9 Recepten en 4 Gevaren

Wat is het ketogeen dieet en waarom val je er zoveel van af? Is het keto dieet gevaarlijk? Lees hier...

Koolhydraatarm Dieet: Uitleg, Gratis Schema + Voedingstabel

Wat is het koolhydraatarm dieet precies en wat kan je wel en niet eten. Ontdek hier een voedingstabe...

12 Tips om Snel Buikvet te Verbranden + 5 Fatale Fouten

Hoe kun je snel afvallen rond de buik? Ontdek 12 gouden buikvet verbranden tips en ontwijk 5 FATALE ...

25 Gouden Tips voor Snel Afvallen (zonder onzin hypes)

Hoe kan je snel afvallen? Ontdek 25 gouden tips om snel gewicht te verliezen zonder een waardeloos d...

HappyHealthy op Facebook!